dinsdag 3 maart 2020

Celstraffen voor zeven verdachten in Colombiaanse cocaïne semi-duikbootzaak in Suriname

Zeven verdachten veroordeeld tot celstraffen variërend van twee tot vier jaar en geldboetes

Een Cubaanse verdachte is vrijgesproken


De rechter heeft gisteren zeven van de acht verdachten (Colombianen en een Cubaan) in de Colombiaanse cocaïne semi-duikbootzaak veroordeeld tot celstraffen variërend van twee tot vier jaar en geldboetes. Het gaat om Jimenez P., Gonzales C., Luis R., Alonso V., Sanchez P., Albida B. en Margarita B. Het vermoeden bestond, dat de duikboot gebruikt zou worden voor het smokkelen van cocaïne. Twee verdachten in deze semi-duikbootzaak zijn nog voortvluchtig. Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 3 maart 2020.

De verdachten werd het voorbereiden van een drugstransport en deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. Verdachte Mirabal G. werd vrijgesproken, omdat de rechter niet tot wettig en overtuigend bewijs kon komen in haar zaak.

Gonzales C., Luis R. en Jimenez P. werden veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en een geldboete van Srd 60.000 bij niet-betaling te vervangen door een hechtenis van drie maanden.

Albida B. en Sanchez P., kregen elk een celstraf van drie jaar en een geldboete van Srd 40.000 bij niet-betaling te vervangen door twee maanden hechtenis.

Margarita B. werd veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden waarvan elf maanden voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, een geldboete van Srd 30.000 of een hechtenis van twee maanden.

De Officier van Justitie had tegen Gonzales C., Jiminez P., Luis R, Sanchez P. en Albida B. acht jaar cel geëist, een boete van Srd 60.000 of een vervangende hechtenis van drie maanden. Tegen Alonso V., Margarita B. en Mirabal G. was  een celstraf geëist van vijftien maanden waarvan twee voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht met een proeftijd van drie jaar en een boete van Srd 30.000 of twee maanden hechtenis.

Advocaat Irvin Kanhai voerde aan, dat de verdachten geen gebruik hebben kunnen maken van het recht op contra-expertise. Hij vroeg om het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te willen verklaren. De advocaat stelde, dat de deskundige van het OM verklaard had, dat het vaartuig reeds voor 95% af was en dat het zeewaardig was, hoewel de propellers nog niet bevestigd waren.

De duikboot was zaterdag 8 september  2018 betrokken bij een aanvaring op de Coppenamerivier, waardoor deze schade opliep. Een duwboot, die drie pontons met boomstammen voor zich uit duwde, kwam tegen de stalen pilaar van de Coppenamebrug en vervolgens tegen de duikboot aan. Als gevolg van de aanvaring heeft zowel de brug als de duikboot schade opgelopen. Er was water in de duikboot terechtgekomen, waardoor men besloot om deze aan land te brengen. Tijdens die actie is de duikboot te water geraakt.

Kanhai blijft zijn twijfels houden over de vaarwaardigheid van de boot. Hij vindt dat de boot niet zeewaardig was. Kanhai vond dat het OM ernstige nalatigheid en slordigheid verweten kan worden.

De semi-duikboot is onttrokken aan het verkeer. Twee graafmachines, een vrachtwagen, een vissersvaartuig, diesel en kerosine en andere goederen zijn verbeurd verklaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten