dinsdag 3 maart 2020

Elviera Sandie afgezet als voorzitster stichtingsbestuur plantage La Prosperité (Bersaba)

Kritiek op functioneren voorzitster Sandie

Ledenvergaderingen worden niet gehouden en al zeven jaar zijn geen financiële verslagen overlegd


Elviera Sandie is niet langer voorzitster van het stichtingsbestuur van plantage La Prosperité (Bersaba). Dat zeggen bezorgde nazaten van de plantage, aldus de Ware Tijd dinsdag 3 maart 2020. Het besluit om Sandie af te zetten, zou zondag zijn genomen tijdens een algemene ledenvergadering (alv). Er is een interim-bestuur gekozen dat binnen twee maanden een bestuursverkiezing moet uitschrijven. Volgens planning had deze pas in 2023 moeten plaatsvinden. 

Op de vraag aan Celsius Burnet, één van de initiatiefnemers, of de organisatie van de alv rechtsgeldig is, zegt hij: 'Ik neem aan van wel. De voorzitster wil geen alv organiseren, alhoewel wij haar daartoe de gelegenheid hebben gegeven.'

Op de vergadering van zondag hebben zestig personen Sandie gevraagd haar mandaat terug te geven. Vijf anderen waren het daarmee niet eens. Op uitnodiging van de nazaten was Sandie ook aanwezig. Uiteindelijk heeft ze de zaal verlaten. De ontevredenheid zou te maken hebben met het niet willen uitschrijven van ledenvergaderingen en het niet overleggen van financiële verslagen.

Dit was de tweede vergadering die de actiegroep heeft belegd. In januari was er al een bijeenkomst. Na die sessie zijn de zorgpunten met notulen opgestuurd naar de voorzitster. Sandie beloofde toen binnen dertig dagen een ledenvergadering uit te schrijven, maar dat gebeurde niet.

Volgens Burnet is er zeven jaar geen financieel verslag uitgebracht. Voorts wordt beweerd, dat na de herverkiezing van Sandie in 2018 er niet meer is vergaderd. 'De plantage gaat achteruit. De achterstand met andere plantages in Para is duidelijk waarneembaar. Ons cybercafé is verpauperd en de schoonmaak gebeurt sporadisch', stelt Burnet.

De ontevreden nakomelingen vragen zich af waar de eigendomspapieren zijn. Ze waren bij iemand van het bestuur in bewaring, maar die persoon is vanwege ziekte al twee jaar in het buitenland. Verder wordt beweerd, dat van de zeven bestuursleden alleen Sandie en de penningmeester nog actief zijn. 'Wij als nazaten gaan niet met gekruiste armen zitten. Wij willen weten waar wij aan toe zijn.'

Sandie wil niet op de beweringen reageren. Ze stelt, dat alle problemen binnenshuis opgelost zullen worden. 'Na wan in' oso tori.' Ze geeft aan dat de stichting een rechtspersoon is en dat de handelingen van de nazaten 'onjuist' zijn. Toch noemt zij het democratisch dat mensen bijeen zijn gekomen om hun mening te uiten. 'Het is belangrijk dat het bestuur hen niet in de steek laat. Wij gaan voor behoud van onze mooie plantage.' Volgens haar staat Bersaba aan top van alle Para-plantages.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten