dinsdag 3 maart 2020

Padieboeren bijeen om betere opkoopprijs padie af te dwingen van opkopers

SPBA: 'Inzaai in voorjaar onzeker als molenaars huidige prijs blijven vasthouden'


Het bestuur van de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA) heeft boeren in de sector opgeroepen voor een vergadering morgen. Ze moeten gaan vertellen wat de problemen zijn en wat gedaan zou kunnen worden om een betere opkoopprijs van padie af te dwingen van de opkopers. 

SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw zegt vandaag, dinsdag 3 maart 2020, in de Ware Tijd, dat de opkoopprijs van Srd 115 per baal natte padie van 79 kilo bij lange na de kostprijs niet dekt. Een vaste prijs vaststellen is bijna onbegonnen werk, blijkt uit zijn mededelingen, omdat door de koersontwikkeling vrijwel dagelijks de prijzen van benodigdheden stijgen.

Opnieuw zal de overheid per brief worden gevraagd hoe zij de problemen in de sector denkt op te lossen, met name de onacceptabele opkoopprijs. Oemraw herhaalt de eerder uitgesproken verwachting, dat de inzaai in het voorjaar onzeker is als de molenaars aan de huidige prijs blijven vasthouden.

Een ander belangrijk zorgpunt is de slechte watervoorziening in Wageningen, de Middenstandspolder en aan de totale linkeroever van de Nickerierivier. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft vaak beloofd de sector tegemoet te komen, maar hiervan blijkt in de praktijk niets. Als voorbeeld noemt Oemraw kunstmest die minister Rabindre Parmessar had toegezegd. In plaats van de aangekondigde verkoopprijs van Srd 160 per zak gaat het product voor Srd 200 over de toonbank.

Soerijadie Diran is één van de rijstboeren die het nauwelijks meer zien zitten. Door het tekort aan bevloeiingswater heeft hij slechts 27 van de 200 hectare kunnen inzaaien van zijn padieareraal in de Middenstandspolder. De overheid heeft meegedeeld, dat er in Wageningen wordt gepompt. Gezien de staat van het pompgemaal gelooft hij dat niet. De boer is bezorgd, dat hij zijn 'enorme investering niet terug zal verdienen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten