dinsdag 3 maart 2020

Geduld van vooral oppositie op de proef gesteld door minister Hoefdraad

Informatie blijft uit over hoe kasreserve handelsbanken is besteed

- Assemblee- voorzitster geïrriteerd over stroom van punten van orde van oppositieleden
- Geerlings-Simons onderbreekt constant oppositieleden


Na drie vergaderingen is het De Nationale Assemblee (DNA) weer niet gelukt meer informatie te krijgen over hoe de kasreserve van de handelsbanken is besteed door de regering c.q. de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft in een brief vandaag, dinsdag 3 maart 2020, de volksvertegenwoordiging gevraagd om meer ruimte te krijgen om de informatie te verstrekken.

Hoefdraad beweert informatie te hebben opgevraagd bij de CBvS. Hetzelfde geldt ook voor de aanpak van de wisselkoers.

'Gelet op mijn uitlandigheid wegens een dienstreis en het feit dat de governor van de Centrale Bank van Suriname recent is aangetreden, vraag ik de medewerking dat de ruimte wordt geboden aan de monetaire autoriteiten om deze informatie aan te dragen', 

aldus Hoefdraad in zijn brief.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons deelde na een schorsing van drie uren mee, dat nu het niet lukt om de informatie schriftelijk te krijgen, een speciale vergadering zal worden uitgeschreven over deze kwestie. Er ligt intussen ook een interpellatievoorstel hierover bij de Assemblee. Zij voerde aan dat het werk van het college door moet gaan. Nog vóór einde van deze zittingstermijn moeten enkele belangrijke wetten worden behandeld, waaronder de Milieuraamwet.

De oppositie stelde, dat er veel ruis is in de samenleving. De koers is op hol geslagen en de goederen en diensten worden duurder. Oppositieleden stellen, dat eerst duidelijkheid moet komen over de situatie voordat er verder vergaderd wordt.
De VHP, ABOP, NPS en de PL wilden een motie indienen, maar deze werd niet in behandeling genomen. Geerlings-Simons zei dat het niet conform het Ordereglement is. In de motie wordt opnieuw geëist van de president om de minister van Financiën als monetaire autoriteit met onmiddellijke ingang te ontslaan.

Asiskumar Gajadien (VHP) voerde aan, net als Ronnie Brunswijk (ABOP), Ingrid Karta-Bink (PL), Patricia Etnel (NPS) en Marinus Bee (ABOP), dat het college wordt gedesavoueerd. De regering dient verantwoording af te leggen. Brunswijk voerde aan, dat zijn fractie zich grote zorgen maakt over de situatie, waarbij US$ 197 miljoen aan kasreserve en termijndeposito niet verantwoord kan worden. De koers is volgens hem al Srd 14 voor de Amerikaanse dollar. Het volk moet weten wat er aan de hand is.

Karta-Bink zei, dat het nog niet sturen van de gevraagde informatie niet kan worden gepikt en dat de regering een loopje neemt met het hoogste college van Staat.

Etnel vroeg zich af wat de waarde is van het parlement anno 2020.

Vicevoorzitter Melvin Bouva en NDP-fractieleider Amzad Abdoel merkten op dat het niet zo is, dat de regering geen informatie wil verstrekken. Er is meer tijd gevraagd. Het gaat niet om onwil van de minister. Zij haalden aan dat het werk van De Nationale Assemblee door moet gaan. Al drie keer is er geconvoceerd voor behandeling van de wetten en zij willen verder met het werk.

Geerlings-Simons werd bestookt met punten van orde door leden van de oppositie. Maar, ze liet niemand uitspreken, ze onderbrak op vervelende, irritante wijze constant de leden van de oppositie. Leden uit haar eigen fractie liet ze daarentegen wel uitspreken.

Ondanks protesten van de oppositie werd de vergadering om zes uur 's avonds voortgezet met de normale agenda, ruim zeven uren later dan geconvoceerd. Aan de orde kwam naturalisatie van vreemdelingen tot Surinamers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten