woensdag 29 januari 2020

Venezuela beschuldigt voortvluchtige voormalige Congresvrouw uit Colombia van paspoortfraude en identiteitsdiefstal

Speciale troepen arresteren Aida Merlano in noordwestelijke stad Maracaibo


De hoofdaanklager van Venezuela zei dinsdag 28 januari 2020, dat hij strafrechtelijke aanklachten heeft ingediend tegen een voortvluchtige voormalige Congresvrouw uit Colombia die maandag werd gevangengenomen. 

Caracas had voormalig senator Aida Merlano naar Bogota kunnen uitzetten, waar ze een gevangenisstraf van 15 jaar zou kunnen krijgen wegens verkiezingsfraude, maar dat deed ze niet. De procureur-generaal van Venezuela, Tarek Saab, zei dat de bondgenote van president Ivan Duque is beschuldigd van samenzwering om een ​​misdaad, paspoortfraude en identiteitsdiefstal te plegen.

De beslissing zou de spanningen met Bogota, die de autoritaire regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro niet erkent, verder kunnen vergroten. Bovendien wordt Merlano ervan verdacht bezwarende informatie te hebben over coalitiepartners van de extreem-rechtse Centro Democrático van Duque. Volgens Maduro geeft de politicus al informatie over corruptienetwerken in Colombia.


De voortvluchtige voormalige Congresvrouw 'wil zich overgeven'. Het besluit van Saab om strafrechtelijke aanklachten in te dienen is een klap in het gezicht van Duque, wiens ministerie van Justitie 'de legitieme regering' van oppositieleider Juan Guaido vroeg om Merlano uit te leveren.

De president van Venezuela maakte meteen van de gelegenheid gebruik om zijn Colombiaanse tegenpartij belachelijk te maken. 'Sta me toe niet te lachen, dit is absoluut belachelijk', zei Maduro in een kabinetsvergadering op televisie. 'Stuur je kaart naar Guaido, Duque, bega een andere imbeciliteit, kijk wie Guaido je stuurt', zei de president van Venezuela.


Maduro wordt misschien niet erkend als legitiem door tientallen landen na een betwiste herverkiezing een jaar geleden, maar behoudt de controle over het land. Guaido verklaarde zich tot interim-president als reactie op de controversiële verkiezingen, maar heeft nagelaten zijn rivaal effectief af te zetten.

De speciale troepen van Venezuela arresteerden Merlano in de noordwestelijke stad Maracaibo op maandag, vier maanden nadat ze uit de gevangenis ontsnapte tijdens een operatie voor het bleken van tanden. Haar spectaculaire ontsnapping kostte de directeur van Instituto Nacional Penitenciario y Carcelario, INPEC, en de directeur van de Buen Pastor Women's Prison in de hoofdstad hun baan.


Merlano,, die informatie geeft over corruptie in Colombia, zou zelfs nog schadelijker zijn voor Duque, een belangrijke bondgenoot van Guaido.

De regering van de VS legde al in 2017 sancties op aan Saab en andere Venezolaanse functionarissen in een van de vele pogingen om de greep van Maduro op de macht te verzwakken.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Heraldo/Twitter/El Tiempo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten