woensdag 29 januari 2020

Inheems Trio-dorp Kwamalasamutu beschikt nu over schoon en veilig drinkwater

(Bron foto's: NII)
Water uit de bron gepompt met behulp van zonne-energie


Met het voorzien van het Trio-dorp Kwamalasamutu, in het district Sipaliwini, van schoon en veilig drinkwater is invulling gegeven aan een van de beleidsprioriteiten van de regering, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdag 28 januari 2020.


Voor de bewoners was het de afgelopen week een groots moment om de kraan te mogen opendraaien voor schoon drinkwater. De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft zich de afgelopen week ingezet om de nutsvoorziening in het dorp rond te krijgen.

Allereerst werden zonnepanelen geplaatst, aangezien er door middel van zonne-energie ervoor gezorgd wordt dat het water uit de bron wordt gepompt naar het systeem. De zonne-energie biedt ook de garantie, dat er optimaal watertoevoer is.

Tezamen met de bewoners van Kwamalasamutu verliep het werk wat vlotter voor de SWM. Met hun assistentie werd een buizensysteem van ongeveer 500 meter lengte geplaatst, aldus Henry Stekkel, Regio Coördinator Distributie Binnenland van de SWM.

Naast personeel Distributie en Productie, waren ook werknemers Meet- en Regeltechniek en de Elektrotechnische Dienst aanwezig om het dit project in orde te maken.

Granman Asongo Alalaparu van Kwamalasamutu is zeer verheugd met deze ontwikkeling in zijn dorp. Onder meer hoeven vrouwen niet meer naar de rivier om water te halen. In maart 2019 kampte het dorp met watertekort vanwege klimatologische omstandigheden. De bewoners werden toen per vliegtuig van water voorzien. De regering besloot naar duurzame alternatieven uit te kijken, ook om de watervoorziening voor het nageslacht te garanderen. De afdeling Waterwinning van de SWM heeft daaropvolgend met succes twee waterbronnen aangeboord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten