woensdag 29 januari 2020

Dodental Brazilië na zware regenval gestegen naar 52

Doden vooral door aardverschuivingen en overstromingen

(Bron foto: EPA)

In de staat Minas Gerais, Brazilië, is het dodental als gevolg van zware regenval gestegen naar minstens 52. 65 Mensen raakten gewond en 2 mensen worden nog vermist, aldus de autoriteiten. 

Mensen kwamen onder meer om doordat de hevige regenval aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakte, waardoor huizen instortten. Volgens de laatste cijfers vielen de meeste doden (dertien) in Belo Horizonte, de hoofdstad van de deelstaat. Zo’n 33.000 mensen moesten worden geëvacueerd.


De afgelopen 24 uur is in Belo Horizonte 117 millimeter regen gevallen. Dit is ongeveer anderhalf keer zo veel als er in Nederland in een maand valt. In Catalao, ten noordwesten van Belo Horizonte, viel er in 24 uur zelfs 157 millimeter.


Woensdag kon de regio nog flink wat buien verwachten en ook donderdag vallen er nog een paar. Vrijdag en het weekend is het droog in Belo Horizonte en omstreken.


Vorige week donderdag en vrijdag viel er volgens de Braziliaanse weerdienst 172 millimeter neerslag in Minas Gerais. Nog nooit eerder sinds het begin van de metingen 110 jaar geleden viel er zoveel regen in de staat. Een jaar geleden regende het er ook hevig. Die regens hebben naar verluidt bijgedragen aan de instorting van een dam in de stad Brumadinho, ook in ardverschuivingen en overstromingen, waarbij meer dan 250 mensen omkwamen in een van ’s werelds ergste mijnrampen.



(Suriname Mirror/ANP/Weeronline/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten