woensdag 29 januari 2020

Rossana Kluivert verliest Kort Geding tegen tv-programma Opgelicht?!

(Bron foto: Instagram)
Kluiverts hondenopvang KDRF op Curaçao niet beticht van misleiding, manipulatie of bedrog


Een uitzending van het AVROTROS-programma ‘Opgelicht?!’ over de hondenopvang van Rossana Kluivert op Curaçao hoeft niet te worden gerectificeerd of offline gehaald. Dit heeft de rechter woensdag 29 januari 2020 in een vonnis voor de rechtbank Midden-Nederland bepaald, zo schrijft De Telegraaf.

De rechter constateert dat in de uitzending Kluiverts hondenopvang KDRF (Kluivert Dog Rescue Foundation) niet beticht wordt van misleiding, manipulatie of bedrog. Ook wordt dit beeld, zegt de rechter, van KDRF door AVROTROS niet op andere wijze geschetst. Ook de door KDRF gegeven voorbeelden zijn door de rechter getoetst.


Het oordeel luidt dat het overgrote deel van dat wat in de uitzending naar voren is gebracht steun vindt in het ten tijde van de uitzending daarvan beschikbare feitenmateriaal. 'Van de door KDRF gestelde opeenstapeling en aaneenschakeling van feitelijke onjuistheden, lichtvaardige beschuldigingen en tendentieuze beweringen is geen sprake. Er is geen reden de uitzending offline te halen of te rectificeren', aldus de rechter.


Kluivert eiste twee weken geleden voor de rechtbank in Lelystad in Kort Geding een uitgebreide rectificatie van de uitzending, die afgelopen november te zien was. Die zou ook niet langer online te zien mogen zijn. Kluivert meende dat in het tv-item van ongeveer een half uur twintig fouten zaten.

Haar raadsman Royce de Vries stelt een hoger beroep te overwegen. De dierenbeschermster meent dat ze onterecht werd neergezet als oplichter. Het publiek in Nederland werd volgens het veelbekeken programma misleid over wat het Kluivert Dog Rescue Center al zou doen voor het welzijn van honden. Raadsman de Vries blijft erbij, dat alleen de alom bekende titel van het programma al suggereert dat als je erin zit er sprake is van foute boel. 'Dat suggereert het... Goed daarom dat de rechter stelt dat van oplichting geen sprake is. Daar is cliënt wel blij mee.'

In de omstreden uitzending werd gezegd dat de activiteiten om honden in nood te helpen op het eiland nog niet zover op stoom waren als op een website gesuggereerd werd. Ook werden twijfels geuit over het besteden van fondsen. Geld zou volgens de programmamakers zijn opgaan aan marketing en huur van een winkel.

Voor de uitzending heeft, zo staat in het vonnis, uitvoerig contact plaatsgevonden tussen de advocaten van KDRF en het programma Opgelicht?!. Delen hiervan zijn ook in de uitzending gebruikt. Dat geen weerwoord op camera in de uitzending terecht is gekomen is een direct gevolg van de keuze van KDRF om alleen live in de uitzending te willen reageren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten