woensdag 29 januari 2020

Mexicaanse straaljager onderschept ’narco jet’ met enorme lading cocaïne uit Argentinië

Toestel had moeten landen in Cozumel, een populaire bestemming voor toeristen

Twee Bolivianen gearresteerd


Een Mexicaanse straaljager heeft een ’narco jet’ (een Gulfstream GLF 3) met een enorme lading cocaïne aan de grond gezet aan de Mexicaanse oostkust, vlak bij Cuba. Het vliegtuig was afkomstig uit Argentinië – waar Nederlandse piloten van Martinair dagenlang vastzaten nadat drugs in hun vliegtuig was gevonden.


Een gevechtsvliegtuig escorteerde de nieuwe ’narco jet’ naar de grond, schrijft de Britse Daily Mail woensdag 29 januari 2020. Volgens het Mexicaanse ministerie van Defensie was het kleine vliegtuig vol drugs onderweg vanuit Argentinië. Officieel vloog de Gulfstream GLF 3 - registratienummer N18ZL van de stad Cheyenne, in de Verenigde Staten -, de route Mexico-Salta (Argentinië)-Mexico.




Het toestel zou moeten landen in Cozumel, een populaire bestemming voor toeristen, aldus de Britse krant. Er was 12 miljoen dollar aan drugs aan boord. Uiteindelijk hebben meerdere vliegtuigen van het leger de bemanning van het coketoestel overtuigd zich over te geven. De kist landde vlak bij een vissersplaats waar ook cruiseschepen aanmeren.

Twee piloten uit Bolivia (Aldo López Matienzo (51) en Miguel Ángel Blásquez Vallejos (43)) zijn ingerekend. Er waren 32 ’grote pakketten met cocaïne’ aan boord.



Twee dagen eerder werd ook al een vliegtuig onderschept in Mexico, terwijl ook de plek van vertrek, Argentinië, zeker niet opvallend te noemen is. Zo zaten drie Nederlandse Martinair-piloten van 51, 52 en 55 jaar dagenlang vast in dat land nadat tijdens een grootschalige bliksemactie circa 88 kilo coke onderschept werd door de Argentijnse douane en politie. Martinair is onderdeel van KLM.

De drie piloten, die twaalf dagen in Buenos Aires vastzaten op verdenking van medeplichtigheid aan drugssmokkel, zijn maandag vrijgelaten. KLM meldde maandagavond, dat de vliegers het land mogen verlaten na het afwikkelen van een paar formaliteiten.


(Suriname Mirror/Pagina Siete/Twitter/Clarin)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten