woensdag 29 januari 2020

Mathoera (VHP) overr aanhouding programmamaker Satis Baldewsingh: 'Wetten niet bedoeld om mensen monddood te maken'

Baldewsingh zou president Bouterse hebben beledigd en bedreigd op Facebook


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) heeft dinsdag de arrestatie en inverzekeringstelling van programmamaker Satis Baldewsingh aan de orde gesteld in De Nationale Assemblee. Zij merkte op dat wetten niet bedoeld zijn om mensen monddood te maken, zo bericht Starnieuws woensdag 29 januari 2020.

Zij stelde deze kwestie aan de orde in de marge van de behandeling van wijziging van het Wetboek van Strafrecht, om seksueel misbruik van kinderen via internet strafbaar te stellen. Zij merkte op dat aanscherpen van de wet niet betekent dat de vrije meningsuiting via social media wordt beperkt.

Baldewsingh is maandag gearresteerd, omdat er aangifte tegen hem is gedaan voor beledigen en bedreigen van president Desi Bouterse op Facebook.


Mathoera merkte op, dat er met twee maten gemeten wordt. Zij had ook indertijd aangifte gedaan tegen laster en smaad via social media, maar er werd niet opgetreden. De programmamaker wordt echter wel aangehouden.

Zij wilde van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie weten hoe wetten die gemaakt worden, gehandhaafd zullen worden in de praktijk. Iedereen moet dezelfde behandeling krijgen. De minister is niet ingegaan op de opmerkingen van het Assembleelid.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel beweerde, dat Baldewsingh de wet heeft overtreden, omdat hij het staatshoofd heeft beledigd. Hij stelde dat Mathoera buiten de orde was, omdat er volgens hem geen zuivere discussie gevoerd wordt.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons merkte op, dat als zij vond dat het lid buiten de orde was, zij wel ingegrepen zou hebben. Keshopersad Gangaram Panday (NDP) zei dat de programmamaker hem ook elke ochtend besprak, maar hier is het volgens hem in de Grondwet verankerd dat het staatshoofd niet beledigd mag worden. Het instituut van de president is beschermd, voerde hij aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten