woensdag 29 januari 2020

De Telegraaf: Olievondst maakt staatsobligaties van Suriname gewild - De markt ruikt dikke oliewinsten in Suriname

'Als die olie komt, zal het vermogen van Suriname om te kunnen betalen aanzienlijk toenemen'


'De markt ruikt dikke oliewinsten in Suriname. Hoewel de staatsschuld van Suriname tot de laagste ’junk’ stand is afgewaardeerd, en zijn leider president Bouterse een proces wegens moord wacht, kopen beleggers staatsobligaties in.' Dit schrijft De Telegraaf woensdag 29 januari 2020.

Door het ministerie van Financiën uitgegeven schuldpapier, dat in 2026 afloopt en wordt afgelost, gaat momenteel vanwege de enorme vraag onder beleggers die het risico willen tegen 9,25% rendement van de hand. Met deze obligatie troeft Suriname volgens de dataverzamelaar Bloomberg honderd andere landen af, die met hun staatsobligaties ook blijven dingen naar de portemonnee van pensioenfondsen en vermogende families.

Terwijl de allergrootste beleggers zorgen houden over de ’governance’ en mensenrechtensituatie, onlangs werd bovendien de voorzitter van de Centrale Bank van Suriname vervangen, stappen andere investeerders wel in uitgegeven schuld van het land.

Nadat begin januari voor de kust van Suriname het bedrijf Apache en het Franse Total 'een aanzienlijke olievondst' claimden, verdwijnen stilaan de bezwaren van beleggers tegen het tot dan risicovol geachte land. Door de koopwoede steeg het effectieve rendement op de obligatie dinsdag naar 12,6%. Het Deense Kolding bijvoorbeeld stapte in. 'Als die olie komt, dan zal het vermogen van Suriname om te kunnen betalen aanzienlijk toenemen', zo redeneert het fonds tegen Bloomberg.

Het naburige Guyana geldt als voorbeeld. Zijn inkomsten kunnen volgens het Internationaal Monetair Fonds dit jaar verdubbelen dankzij een bewezen olievondst, pal naast het vak waarin Apache en Total in Surinaamse territoriale wateren olie vonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten