zondag 19 januari 2020

Opmerkingen van VHP, dat regering belang van Staatsolie in Blok 58 zou verkopen 'is politieke stemmingmakerij'

Minister Akiemboto: 'Ik ben niet op de hoogte hiervan'


Beweringen van de VHP, dat de regering het belang van Staatsolie in Blok 58, waar recentelijk een enorme voorraad aardolie is ontdekt, zou verkopen, zijn van elke grond ontbloot. Een dergelijke stap wordt niet overwogen, maar zou momenteel ook onmogelijk zijn, omdat nog niet is vastgesteld hoeveel olie in de concessie voorkomt en wat de waarde daarvan kan zijn, zo schrijft zaterdag 18 januari 2020 de Ware Tijd van bronnen rond de regering en Staatsolie te hebben vernomen. 

In een verklaring omtrent de downgrading van Surinames kredietwaardigheid door Fitch Rating stelt de VHP signalen te hebben opgevangen, dat de regering het belang van Staatsolie in voornoemd blok voor een schijntje wil verkopen, omdat ze dringend geld nodig heeft in verband met de aanstaande parlementsverkiezingen.

VHP-ondervoorzitter Asiskumar Gajadien verkondigde hetzelfde tijdens een interview met Radio ABC.

'Ik ben niet op de hoogte hiervan. Ik heb niet vernomen dat er afspraken in de maak zijn', reageert minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto. Hij voegt eraan toe, dat er nog geen commerciële reserve is vastgesteld. 'Dus zou ik niet weten op basis waarvan de calculatie is gemaakt. Het is weliswaar een optie welke nader moet worden besproken en uitgewerkt.' 

Echter, er zullen volgens de bewindsman diepgaande discussies gevoerd moeten worden om voornoemde optie te onderbouwen. Duidelijk zou moeten worden om hoeveel geld het gaat en waarvoor het zal worden besteed.

'Dit is politieke stemmingmakerij', zegt een bron binnen Staatsolie op voorwaarde van anonimiteit. 'De regering kan haar belang niet verkopen. De regering heeft geen belang van 20 procent. Staatsolie heeft een belang van 20 procent.'

Apache en Total hebben elk een belang van 50 procent Blok 58. Zij moeten eerst vaststellen hoeveel olie en gas in het gebied voorkomen, wat de waarde daarvan is en wat de kosten zijn om deze in productie te kunnen brengen, zegt de bron. Op basis van die cijfers zou kunnen worden vastgesteld wat Staatsolie kan bezitten, mocht zij gebruikmaken van de mogelijkheid om deel te nemen in de productie. Dat proces zal minstens anderhalf jaar in beslag nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten