zaterdag 2 november 2019

Berenstein, voorzitter C-47, betreurt het dat petitie niet in Assemblee is behandeld

'Manier waarop wet doorgedrukt is, zegt veel over democratisch gehalte coalitie'


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, vraagt zich af welke ontwikkeling de regering in een half jaar kan brengen, terwijl president Desi Bouterse al meer dan negen jaar de leiding van het land heeft. 

'Het doordrukken van de wet is alleen maar bedoeld om de minister van Financiën uit de gevangenis te houden en om showprojecten uit te voeren om de verkiezing te beïnvloeden', zegt de vakbondsleider vandaag, zaterdag 2 november 2019, op Starnieuws, nadat de wijziging van de Wet op de Staatsschuld gisteren met een minimale meerderheid van 26 stemmen is aangenomen door de coalitie.

Het aanbieden van een petitie aan De Nationale Assemblee, waarin de Assemblee wordt gevraagd de wetswijziging niet aan te nemen, is een initiatief van de vakbeweging. Twintig organisaties hebben de petitie ondertekend. Berenstein vindt het jammer, dat de petitie niet is behandeld in de vergadering.

Waarnemend Assemblee-voorzitter Melvin Bouva (NDP) had beloofd, dat de petitie besproken zou worden. Bouva heeft deze ter beschikking gesteld van de Assembleeleden en aan hen overgelaten om die mee te nemen in hun spreekbeurt. Berenstein wijst er op, dat de organisaties gerekend hadden op een inhoudelijke behandeling van de petitie. Gezien de beperkte spreektijd konden de oppositionele fracties de inhoud niet uitvoerig aan de orde stellen.

Berenstein merkt op, dat de hele manier waarop de wet doorgedrukt is, veel zegt van het democratisch gehalte van de coalitie. De Staatsraad die gehoord wordt bij zwaarwichtige zaken, is niet gekend. Er is ook geen advies gevraagd van de Sociaal Economische Raad. De mening van brede lagen van de samenleving is gewoon terzijde gelegd.

In NDP-partijcentrum Ocer heeft president Desi Bouterse aangegeven dat het een wet van de NDP is. 'De samenleving is gewoon ernstig geschoffeerd', vindt de vakbondsleider.

De komende week zullen de organisaties die de petitie hebben ingediend bijeenkomen voor een evaluatie. Berenstein zegt, dat goed in de gaten gehouden zal worden welke leningen de regering zal aangaan en welke projecten ermee gefinancierd worden. 'Wij zullen trachten om de schade voor de samenleving zo beperkt mogelijk te houden, nu de wet is aangenomen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten