zaterdag 2 november 2019

Minister Hoefdraad: 'De Staat zal Alcoa zo'n 100 miljoen Amerikaanse dollar betalen voordat stuwdam is overgenomen'

'Het gaat om levering van stroom, niet om betaling voor de dam'


De Staat Suriname moet Alcoa/Suralco ongeveer 100 miljoen Amerikaanse dollar betalen voordat de Afobakadam eind december kan worden overgenomen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën antwoordde gisteren in De Nationale Assemblee - bij de behandeling van de wijziging van de Wet op de Staatsschuld in de Assemblee - op vragen van VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi, dat het gaat om levering van stroom. Het gaat niet om betaling voor de dam, benadrukte de bewindsman, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 2 november 2019.

Er is zo'n twintig jaar geleden een contract getekend tussen Alcoa en de Staat over de betaling van elektriciteit. 'Wij zullen aan onze verplichting moeten voldoen', stelde Hoefdraad. Santokhi vroeg hoeveel de schuld aan Alcoa was en waar de regering het geld zal halen om deze te betalen.

Hoefdraad legde uit, dat in de onderhandelingen met Alcoa ook hier en daar wat kwijting van schulden is overeengekomen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel aan de Amerikaanse multinational betaald zal worden. Het komt neer op ongeveer 100 miljoen. Hoe eerder de dam overgenomen is, hoe sneller Suriname afkomt van de betaling van stroomlevering door Alcoa/Suralco, voerde de bewindsman aan.

Volgens planning zal eind dit jaar de dam overgenomen worden. Dan moet ook de achterstallige rekening worden afgelost.

De Nationale Assemblee heeft goedkeuring gegeven aan de regering om de Brokopondo Overeenkomst vroegtijdig te beëindigen.

Hoefdraad ontkende overigens, dat er een nieuwe lening is genomen bij Oppenheimer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten