zaterdag 2 november 2019

Open deur intrappen bij slecht bezochte 51e Dies Natalis AdeKUS: 'Universiteit heeft structureel geldtekort'

Weinig te vieren op 51e verjaardag van Anton de Kom Universiteit van Suriname

Sprekers schetsen verre van rooskleurig beeld van universiteit


Op de 51e Dies Natalis (geboortedag) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) werd gisteren lang stilgestaan bij verbetering van de kwaliteit van het academisch onderwijs. Er werd in de Centrumkerk en Ons Huis ook aangegeven, dat de universiteit nog steeds geldproblemen heeft, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 2 november 2019.

Minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zei, dat de universiteit meer betrokken moet zijn bij de samenleving. Ook de studenten en docenten moeten meer betrokken zijn, benadrukte ze.

Gerda Visser-Wijnveen, manager Kwaliteitszorg op AdeKUS, heeft de Diesrede 'Kwalitatief goed academisch onderwijs, ontwikkelingen op de AdeKUS,' uitgesproken. Ze heeft onder andere aangegeven, dat er projecten worden uitgevoerd om het academisch onderwijs te verbeteren. Daar doen zowel docenten als studenten aan mee. Het onderwijsproces zal worden aangepast, studie en onderzoek moeten anders worden benaderd, studenten moeten meer competenties worden aangeleerd. Uiteindelijk moet de studiedruk afnemen, zal er meer en beter onderzoek gedaan worden en moet het aantal afgestudeerden en promovendi toenemen. Kwaliteitsverbetering is een constant proces, aldus Visser-Wijnveen.

'In al deze ontwikkelingen beogen we kritisch naar onszelf te blijven kijken door een op verbetering gericht kwaliteitszorgsysteem. Kortom de permanente zoektocht naar kwalitatief goed academisch onderwijs gaat door.'

Eric Jagdew, voorzitter van het universiteitsbestuur, heeft verslag gedaan van het afgelopen schooljaar. Er is een aantal successen geweest, maar het grootste probleem waarmee de AdeKUS nog steeds zit is geld, benadrukte hij. 'Ik kan u aangeven dat wanneer het gaat om geld, de financiële situatie, de universiteit niet gezond is. Dit zorgt voor problemen bij de bedrijfsvoering. In hoofdlijnen komt het erop neer, dat er een structureel tekort is aan geld voor operationele zaken.'

De inkomsten van de AdeKUS bestaan voor 10 procent uit inschrijfgelden en fondsen voor projecten, en 90 procent uit subsidie. Maar van de overheid ontvangt de AdeKUS, minstens vanaf 2014 tot 2019 zoals Jagdew aantoonde, nog niet de helft van de nodige subsidies. Alleen in 2018 is ruim 86 procent van de ingediende begroting ontvangen.

Jagdew gaf ook aan, dat er maatregelen getroffen zijn om de financiële status te verbeteren. Die werpen al vruchten af.

Minister Ferrier was ontevreden overde opkomst. Ze had meer studenten, docenten en ander personeel verwacht om de geboortedag van de universiteit te gedenken. Ze haalt hieruit, dat men niet genoeg betrokken is bij de instelling. Ferrier heeft ook gezegd dat aan studenten meer competenties dan 'alleen hoge cijfers halen' aangeleerd moeten worden. Zij moeten klaargestoomd worden voor de grote wereld en dat vereist volgens de bewindsvrouwe een hardere aanpak.

Zij wil ook dat de universiteit meer betrokken raakt bij de samenleving, dat de studierichtingen op de vraag vanuit de maatschappij zijn afgestemd. Ze deelde mee, dat het ministerie al enige tijd een beleid voert om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten