dinsdag 17 september 2019

‘Familie van drugshandelaar die oppositieleider Venezuela hielp om naar Colombia te gaan, afgeslacht'

Socioloog Cañizarez onthult foto's van drugshandelaar poserend met Guaido

(Bron foto's: Twitter)

Vier familieleden van de drugshandelaar die de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido Colombia heeft helpen binnenkomen, zijn afgeslacht, aldus een lokale onderzoeker maandag 16 september 2019. Het bloedbad vond plaats dagen nadat socioloog Wilfredo Cañizarez foto's onthulde van drugshandelaren poserend met Guaido voordeden en de lokale pers bewijs begon te publiceren waaruit bleek dat de oppositie van Venezuela, de Colombiaanse regering en de Amerikaanse autoriteiten samenspanden. 


De onderzoeker, die de georganiseerde misdaad in het grensgebied al meer dan 40 jaar onderzoekt, zei maandag dat 'narcoparamilitairen van Los Rastrojos' probeerden 'Nandito' te vermoorden, de broer van 'El Menor', die ook poseerde met Guaido op 22 februari, de dag dat de Venezolaanse oppositieleider Colombia binnenkwam. 'Hij kon vluchten. Als vergelding hebben ze vier van zijn familieleden vermoord, waaronder zijn ouders', zei Cañizares op Twitter.


Vorige week onthulde de socioloog beelden van Guaido waarin de beweringen van de lokale bevolking werden bevestigd, dat de oppositie van Venezuela hulp van de Rastrojos ontving om naar Colombia te reizen en een mislukte operatie leidde om de door de Amerikaanse regering over de grens verzonden hulp af te dwingen.


De ambassade van de Verenigde Staten in Bogota, het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken zwijgen, omdat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de door de VS gesponsorde operatie om 'humanitaire hulp' op 23 februari Venezuela binnen te dringen gecoördineerde steun ontving van drugshandelaren.

Tijdlijn 
2 februari - Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton kondigt aan dat 'de VS gehoor geeft aan de oproep van president Guaido en humanitaire hulp voor de bevolking van Venezuela mobiliseert en transporteert'.
5 februari - Colombia's minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo reist naar Washington voor een ontmoeting met minister van Defensie Mike Pompeo, nationale veiligheidssecretaris Kirstjen Nielsen, Bolton en OAS-secretaris-generaal Luis Almagro.
8 februari - Amerikaanse militaire vliegtuigen leveren 'humanitaire hulp' aan Cucuta. Amerikaanse ambassadeur Kevin Whitaker reist naar de grens om samen met de Venezolaanse oppositievertegenwoordiger Lester Toledo deel te nemen aan een gezamenlijke persconferentie met meer dan 150 journalisten.
18 februari - De Amerikaanse president Donald Trump houdt een media-evenement in Miami om zijn steun voor Guaido te herhalen.
20 februari - Amerikaanse ambassadeur Kevin Whitaker ontmoet de vertegenwoordiger van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido in Bogota. Op dezelfde dag wordt de reis gecoördineerd met Guaido's persoonlijke assistent, Roberto Marrero, volgens Cucuta-raadslid Juan Felipe Corzo, die de oppositiekandidaat ontving.
21 februari - De Amerikaanse vice-president Mike Pence kondigt verrassend aan dat hij op 25 juni Colombia zal bezoeken. Guaido kondigt aan dat de 'humanitaire hulp'-operatie zal plaatsvinden op 23 februari.
22 februari - Bendeleiders van Los Rastrojos rijden Guaido naar de grens waar lijfwachten en de helikopter van president Ivan Duque op hem wachten.
23 februari - Guaido leidt de mislukte operatie om Bolton's 'humanitaire hulp' over de grens af te dwingen. Volgens de Colombiaanse autoriteiten zijn bij de operatie meer dan 280 mensen gewond geraakt. Als reactie verbreekt Maduro alle diplomatieke banden met Colombia en de VS.
25 februari - Amerikaanse vice-president Mike Pence ontmoet Guaido en Duque in Bogota.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Colombia ontkende vrijdag 13 september 2019 dat het betrokken was bij de operatie om Guaido deel te laten nemen aan de door de VS gesponsorde operatie om de grens te doorbreken, maar dit wordt bevestigd door bewijs. Lokale media hebben dit weekend bewijsmateriaal gepubliceerd dat erop wijst, dat de lijfwachten van president Ivan Duque de Venezolaanse oppositieleider hebben ontvangen en dat de presidentiële helikopter wachtte op de aankomst van Guaido in Agua Clara, een belangrijke drugshandelroute.


Voordien had Cañizarez al aan de kaak gesteld dat leden van Los Rastrojos locals in het gebied opdracht gaven om op 22 februari in hun huizen te blijven, de dag dat zijn leden Guaido afleverden aan de lijfwachten van Duque.

De dag nadat hij Colombia was binnengekomen, probeerde Guaido vrachtwagens beladen met 'humanitaire hulp' te dwingen de grens over te rijden. Deze operatie is mislukt en volgens de Colombiaanse autoriteiten zijn meer dan 280 mensen gewond geraakt.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten