dinsdag 17 september 2019

40 Gezinnen dakloos na inferno in San Jose, Costa Rica

'Ik kon alleen sommige dingen en mijn hond meenemen, alles ging heel snel'

(Bron foto's: QCosta Rica)
El Pochote, in Barrio Cuba, in het ziekenhuisdistrict van San José, zwaar getroffen


Een enorme brand maandagmiddag 16 september 2019 heeft ongeveer 40 gezinnen dakloos gemaakt en met niets anders dan de kleding op hun rug, in de geïmproviseerde gemeenschap bekend als El Pochote, in Barrio Cuba, in het ziekenhuisdistrict van San José. De brand, die rond vier uur begon, verbrandde alles in een vierkant gebied geschat op 1.500 tot 1.800 vierkante meter, woningen voornamelijk van hout en zink, met een paar betonnen of metalen constructies, alleen via een smal steegje bereikbaar, thuis voor ongeveer 300 mensen. 



Twaalf brandweereenheden (ongeveer 120 brandweerlieden), twee tankwagens met een capaciteit van 26.000 gallons elk om water te leveren, wegens gebrek aan nabijgelegen brandkranen, ambulances, en de Aparatos de Respiración Autocontenida (Arac) - onafhankelijke ademhalingsapparatuur.

Het eerste alarm was om 16.05 uur, de Bomberos (brandweer) meldde de brand onder controle te hebben om 17:53 uur, bijna twee uur later, om een ​​idee te geven van de enorme omvang van de hel. Gelukkig raakte niemand ernstig gewond.

Héctor Chaves, directeur van de Bomberos, zei dat verschillende bewoners hulp nodig hadden bij ademhalingsproblemen als gevolg van de zware rook en drie brandweerlieden kregen medische hulp, twee na het inademen van giftige gassen en een ander liep letsel op toen een deel van een muur / dak op hem viel.


De smalle steeg en het oneffen terrein bemoeilijkten de snelle toegang tot het vuur. María del Milagro Pérez, een inwoonster, zei dat ze rond 16.00 uur een grote explosie hoorde, waarschijnlijk van een kortsluiting in het verwarde web van bovengrondse stroomkabels en transformatoren. 'Ik kon alleen sommige dingen en mijn hond meenemen. Alles ging heel snel. Ik woon hier acht jaar. Er waren drie mensen in mijn huis en we konden vertrekken.'


Problemen met werkende brandkranen en stromend water brachten de brandweerlieden ertoe een tandemslang van bijna een kilometer te verlengen. Terwijl het vuur brandde, kon een dichte zwarte wolk enkele kilometers verderop worden waargenomen, volgens chauffeurs en mensen die in nabijgelegen plaatsen wonen, zoals de Hatillos. Bovendien sloot de politie alle toegang tot het gebied af, in het bijzonder om incidenten te voorkomen, om te voorkomen dat bewoners hun brandende huizen opnieuw wilden binnengaan, een woning die grotendeels was gescheiden door een geïmproviseerde muur van hout of zink, waardoor het vuur zich gemakkelijk kon verspreiden.

Stel je voor dat je een oppervlakte hebt van bijvoorbeeld 20 meter - een vijfde van een blok, 100 meter, met honderden woningen. De Bomberos gebruikten speciale apparatuur om te bevestigen dat, volgens Luis Salas, operationeel directeur van de redding, niemand gevangen zat in het puin, iedereen in staat was om eruit te komen.

Bomberos Chief Hector Chaves benadrukte dat het een voordeel was dat de brand overdag plaatsvond, dat vergemakkelijkte de evacuatie. Had het vuur 's avonds plaatsgevonden ...

Voor het grootste deel zijn 'tugurios'- geïmproviseerde gemeenschappen of sloppenwijken ad-hoc gebouwd, groeiend rond een paar originele structuren, toe te voegen als meer en meer mensen zich vestigen in de gemeenschap, gebouwd met wat er ook beschikbaar is, illegale elektrische verbindingen, sommige zelfs legaal omdat nutsbedrijven op verzoek verbindingen maken. Waterleidingen verbinden de huizen. Bouwvergunningen, wat zijn dat? Een vuurcode? Geen vuur hier ... totdat ...

Brandinspecteurs konden vaststellen waar het vuur van maandagavond begon, aan het einde van de steeg, diep in de geïmproviseerde gemeenschap, het verst van de hoofdweg. Ze hebben de oorzaak nog niet vastgesteld.


Zo'n 300 mensen (200 volwassenen en 100 kinderen), bijna de hele gemeenschap, zocht gisteravond onderdak in het recreatiecentrum van Barrio Cuba, anderen hadden het geluk een gezin te hebben om hen in te nemen. Hulp is op gang gekomen.


Waterflessen, schuimmatrassen, lakens, handdoeken, niet-bederfelijke levensmiddelen. Luiers voor de kinderen, melk en ontbijtgranen zijn hard nodig.

(Suriname Mirror/QCosta Rica/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten