dinsdag 17 september 2019

Surinaamse delegatie onder indruk van landbouwtechnologie in Israël

(Bron foto's: NII)
Adhin in Israël in kader op te zetten Agrarisch Industriepark in Wanica en Saramacca

'Door Israël gebruikte kennis kan een zowel katalyserende als versterkende werking hebben voor landbouwsector in Suriname'


De Surinaamse delegatie die momenteel in Israël verblijft, is onder de indruk van de technologie die in dat land wordt toegepast in de landbouw en de veeteelt om op grotere schaal gewassen en producten te leveren. De delegatie onder leiding van vicepresident Michael Adhin, is op uitnodiging van de LR Group Limited in Israël, in het kader van het in Suriname op te zetten Agrarisch Industriepark in de districten Wanica en Saramacca. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 16 september 2019.

Vicepresident Adhin is onder de indruk van hoe het allemaal geschiedt in Israël en tevens enthousiast over het toepassen van de technologie in Suriname. Hij brengt in herinnering, dat er in het parlement 66 miljoen euro is goedgekeurd voor de komende twee jaar, om een agrarisch industriepark in Suriname op te zetten. Op deze wijze zullen op grote schaal, zoals Suriname dat nog nooit eerder heeft gezien, melk, kip, eieren en tuinbouwgewassen moeten worden geproduceerd.

Zoals aan de Surinaamse delegatie gedemonstreerd, zullen deze producten via outgrowers worden aangeleverd, verwerkt en verpakt. Tegelijkertijd zal volume worden gecreëerd en de export dus toenemen. De vicepresident benadrukt dat Israël de meest hoogwaardige technologie gebruikt en niet alleen exporteur is van ICT, maar ook van agrarische know how. De bewindsman zegt, dat Suriname van oudsher landbouwers heeft, maar dat de door Israël gebruikte kennis een zowel katalyserende als versterkende werking zou kunnen hebben voor de landbouwsector in Suriname.

Door middel van verslag, video- en beeldmateriaal zullen landbouwers in Suriname na terugkeer van de delegatie een indruk krijgen van hoe groot het kan. De delegatie heeft een indruk gekregen van hoe op een grootschalige en procesmatige manier met de nieuwste technologie, de veeteelt en melkproductie ter hand wordt genomen en het laatste kan worden geoptimaliseerd tot wel 25 liter melk per koe.

De delegatie kreeg ook een demonstratie van het water drippingsystem. Met dit systeem is aangetoond wat de minimale hoeveelheid voeding is die plantjes, onder meer rijst, nodig hebben om maximale groei te bereiken.

De nieuwe generatie kan ook gestimuleerd worden door de technologie die wordt gebruikt en zij kunnen nog meer halen uit de gronden die ze ter beschikking hebben. Adhin brengt dit ook in lijn met het besluit van de regering om grond beschikbaar te stellen aan studenten die pas zijn afgestudeerd. Hij benadrukt dat met het in Israël toegepaste systeem in Suriname, 1.500 banen kunnen worden gecreëerd, terwijl het aan honderden boeren contracten kan opleveren om als outgrowers te participeren.

Volgens de bewindsman zal er, wanneer de totale technologie geabsorbeerd is en het systeem is uitgegroeid, sprake zijn van iets honderd procent Surinaams. Adhin zegt dat er uiteindelijk sprake moet zijn van diversifiëring van onze economie. Het agrarisch industriepark wordt het grootste agrarische project in Suriname.

'Wij hebben topmensen genomen om het ons te laten zien', zegt hij over de relatie met LR Group Limited. Behalve dat landbouwers hier door middel van foto- en filmmateriaal een indruk zullen krijgen van hoe het systeem werkt, zal volgens de vicepresident ook een selectie worden gemaakt van een paar landbouwers, om naar Israël te gaan om te zien hoe alles in zijn werk gaat. Deze landbouwers zullen in Suriname als trekkers van het project dienen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten