dinsdag 17 september 2019

Het Staatsbedrijf Alliance wordt in ere hersteld

(Bron foto's: NII)
LVV-minister zegt nieuw citrus- en kokosplantmateriaal toe

Werknemers Alliance zien, na jaren verval, met toezeggingen minister Parmessar eindelijk licht in de tunnel


Het Staatsbedrijf Alliance wordt in ere hersteld. De 31 werknemers in dienst van dit bedrijf zijn bijzonder blij met het bezoek van de minister van Landbouw. Veeteelt en Visserij (LVV), Rabindre Parmessar, afgelopen zondag. Zijn delegatie bestond uit enkele directieleden en technici van LVV, de Chinese ambassadeur in Suriname, Z.E. Liu Quan, de Commercial Counselor Chen Zongwei, Umar Taus, Swami Girdhari en Manodj Nanda van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) en de Interimmanager van de National Plan Protection Organisation (NPPO) Imana Power. Faisal Kurban, manager bij het staatsbedrijf, heeft de huidige situatie van het staatsbedrijf, de productie en het personeel, voorgelegd aan de minister, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, dinsdag 17 september 2019.

Voor het jaar 1953 was plantage Alliance een suikerrietonderneming, waarna de overheid deze heeft overgekocht en negen andere plantages heeft toevoegd om zo het areaal te vergroten. Dit areaal werd vervolgens beplant met citrus, waarvan het grootste deel van de oogst bestemd was voor de export en de productie van sappen. Er is niet gewerkt aan verjonging van de aanplant, waardoor de productie drastisch is afgenomen en mede hierdoor ook de inkomsten van het bedrijf.

Naar aanleiding van de uiteenzetting van de manager heeft de LVV-minister besloten zijn medewerking te verlenen aan het opvoeren van de productie. Er zal gezorgd worden voor nieuw citrus- en kokosplantmateriaal.

Alliance beschikt over een goed producerende kokosvariëteit, waar plantmateriaal van zal worden aangemaakt. In de maand december zal zij dit plantmateriaal inplanten op een areaal van tien hectare. Kurban ziet de geoogste kokosnoten graag verwerkt tot een eindproduct, zoals gebotteld kokoswater en kokosolie. Met de verwerking kan Alliance meer inkomsten genereren. Hiertoe is door de bewindsman van LVV de benodigde knowhow toegezegd.

De werknemers van de onderneming zien, na jaren verval, met de toezeggingen van minister Parmessar eindelijk licht in de tunnel. Aangezien de periode van inplant tot oogst van kokos wat tijd in beslag neemt, is gekozen voor crash crops, die geplant zullen worden in de blokken tussen de kokosbomen. Gedacht wordt aan oker, bestemd voor de exportmarkt.

De VEAPS zal okerzaden ter beschikking stellen aan het staatsbedrijf, met de bedoeling over enkele maanden vijfduizend kilo aan oker af te kunnen nemen. Deze inkomstenverhogende maatregelen moeten uiteindelijk leiden tot verzelfstandiging van het staatsbedrijf Alliance.

Het ministerie van LVV, afdeling Regio Midden is dinsdag gestart met de aanmaak van 1.500 pompelmoesplantjes, ten behoeve van plantage Alliance. De coördinator Rudi Martodikromo, die afgelopen weekend mee is gereisd met de delegatie van de minister, geeft aan de afdeling Voorlichting mee, dat de opdracht van de minister duidelijk en uitvoerbaar is en dat de target gehaald kan worden, mits zij op tijd starten.

De werkafspraak, welke minister Parmessar heeft gemaakt met de werknemers van Alliance, houdt in dat zij binnen korte tijd beschiken over plantmateriaal, om vervolgens aan de slag te gaan. Parmessar geeft aan, dat hij niet is gekomen om te beloven, maar daadwerkelijk veranderingen te weeg wil brengen op de plantage en het Staatsbedrijf wil optrekken uit haar huidige situatie. De minister heeft voor de komende drie maanden werkafspraken, welke hij voor eind 2019 gerealiseerd wil zien.

Parmessar gaat verder elke mogelijkheid bekijken om de rechtspositie van de personeelsleden in orde te maken. Het kan volgens de bewindsman niet zo zijn, dat mensen al decennialang wachten op een stuk zekerheid. Binnen het ambtelijke zal getracht worden om dit vóór december opgelost te hebben. 

Parmessar beloofde in de toekomst personeel vanuit het ministerie te zullen sturen naar het staatsbedrijf, die verschillende landbouwtrainingen zullen verzorgen ter verhoging van de agrarische productie. Vanuit het ministerie zal er ook gewerkt worden aan goed verblijf en accommodaties voor het personeel.

Door het personeel werd flink gebruik gemaakt van de gelegenheid om vragen te stellen aan de bewindsman. De rode draad daarbij was hun rechtspositie en het waterbeheer binnen de plantage. Minister Parmessar nam de aandachtspunten welke zijn aangedragen mee als huiswerk, en beloofde voor december terug te zijn met de nodige oplossingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten