dinsdag 17 september 2019

Opgepakte illegaal op Curaçao kost gemeenschap veel geld

Kosten verblijf van opgepakte illegaal geschat op 250 gulden per dag


De kosten verbonden aan het verblijf van een door de autoriteiten opgepakte illegaal worden geschat op 250 gulden per dag. Ook het naar hun land van herkomst terugbrengen van illegalen kost de gemeenschap veel geld: de uitzettingskosten worden gecalculeerd op 9.000 gulden voor 25 illegalen per chartervlucht naar Venezuela. 

Dit staat te lezen in de afgelopen week gepresenteerde toelichting op de landsbegroting 2020, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 september 2019.

Heel actuele cijfers geeft de ontwerpbegroting niet, maar om een inzicht te geven, meldt de toelichting dat tot en met augustus 2018 er 683 illegalen zijn uitgezet. Gezien de verwachting dat de problemen in buurland Venezuela eerder kunnen escaleren dan afnemen vanwege toenemende nationale en internationale druk, is het ministerie van Justitie van mening dat de migratie van de illegalen ook groter zal worden.

'Dit zal een overbelasting met zich meebrengen bij de kustwacht, de Toelatingsorganisatie, het Korps Politie Curaçao (KPC) en de gevangenis SDKK (de vreemdelingenbarakken)', zo melden de Algemene Beschouwingen behorende bij de ontwerpbegroting 2020 van het kabinet-Rhuggenaath zoals aangeboden aan de Staten.

De precaire politieke, sociale en economische situatie in het grote Zuid-Amerikaanse buurland heeft gezorgd voor illegale migratie richting Curaçao.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten