dinsdag 3 september 2019

Colombia rolt bende op die goud naar Panama smokkelde

(Bron foto's: Fiscalia)
Bende hanteerde geraffineerde vermommingsmethoden om het goud te smokkelen

Bende kreeg hulp van corrupte luchthavenambtenaren


Een crimineel netwerk dat creatieve methoden gebruikte, waaronder het inhuren van legitieme juweliers, om goud naar Panama te smokkelen en de opbrengsten terug te wassen naar Colombia, is opgerold, wat het toenemende belang van deze illegale goudsmokkel route onderstreept. 

Op 22 augustus kondigde het kantoor van de procureur-generaal van Colombia de ontmaskering aan van een productieve goudsmokkelbende. Het criminele netwerk verkreeg het goud van illegale mijnwerkers en smelters in de departementen Santander en Antioquia in Colombia, met name in de subregio Magdaleno Medio. Om de kans om niet gepakt te worden te vergroten, gebruikten menselijke 'muilezels' (smokkelaars) vervolgens verschillende methoden om het goud met vluchten naar Panama te smokkelen.

Een tactiek was om het goud te vermommen door er stalen of zilveren lagen bovenop te leggen en deze te gebruiken om kettingen, armbanden, sleutelhangers, portemonneebanden en andere objecten te maken die door de 'muilezels' worden gedragen.

Acht personen werden gearresteerd en beschuldigd van het runnen van de smokkelbende die mensen gebruikte om illegaal goud van Colombia naar de stad Colón in Panama te brengen. Naar schatting werd 19 miljard Colombiaanse pesos ($ 5,5 miljoen) aan goud gesmokkeld door de bende, volgens het kantoor van de procureur-generaal, hoewel de in beslag genomen activa 60 miljard pesos ($ 17,4 miljoen) waard waren.

Corrupte luchthavenambtenaren hielpen de groep ook bij het omzeilen van veiligheidscontroleposten, volgens de Colombiaanse autoriteiten. Ambtenaren zouden de producten die het goud verborgen hielden soms naar de luchthavens brengen en ze vervolgens kort voor het instappen aan de smokkelaars overhandigen. Luchthavenambtenaren kregen tussen twee en vier miljoen peso (tussen ongeveer $ 580 en $ 1.060) voor hun rol, volgens een bericht van Semana.

Nadat het goud in Panama was aangekomen, werd het afgeleverd bij de kantoren van Gold America en Alpha Trading, twee bedrijven in de vrijhandelszone van Colón. Een ander innovatief onderdeel van de smokkel was, dat de vervoerders vervolgens werden betaald in juwelen en edelstenen uit Italië, die ze terug naar Colombia smokkelden. Deze werden vervolgens verzonden naar een netwerk van juweliers in de Colombiaanse steden Bogotá, Bucaramanga, Barranquilla, Medellín en Cali, waar ze legaal werden verkocht, meldde Semana.

(Suriname Mirror/InSightCrime) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten