dinsdag 3 september 2019

'Financiering van de extra 200 miljoen gulden voor HNO kon ook zónder hoofdlijnenakkoord' - Curaçao

'Ministers hebben geen wet overtreden door akkoord te tekenen zonder de wettelijke machtiging'


Het was een eis van het lokale consortium, maar de financiering van de extra 200 miljoen gulden voor Hospital Nobo Otrobanda (HNO) had ook zónder hoofdlijnenakkoord kunnen worden geregeld. Dat zei minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) gisteren in de Staten, aldus vandaag, dinsdag 3 september 2019, het Antilliaans Dagblad.

De regering heeft het hoofdlijnenakkoord inmiddels ingetrokken na alle commotie over het daaraan verbonden landsbesluit dat door gouverneur Lucille George-Wout ter beoordeling naar de Rijksministerraad in Nederland werd gestuurd.

Camelia-Römer was samen met de andere drie ministers die het akkoord hadden ondertekend in afwachting van de goedkeuring van het landsbesluit uitgenodigd voor de openbare vergadering (minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) als minister van Algemene Zaken, minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën) om duidelijkheid te scheppen over de hele gang van zaken rond de lening door een lokaal consortium van banken en pensioenfondsen.

De vier ministers hebben geen wet overtreden en geen strafbaar feit gepleegd door het akkoord te tekenen zonder de wettelijke machtiging, benadrukte Camelia-Römer die van huis uit jurist is. Dat decreten en zelfs wetten met terugwerkende kracht in werking treden, is de normaalste zaak van de wereld. De GMN-minister stelt dat in artikel 33 van de Staatsregeling is opgenomen dat het tekenen van een akkoord moet gebeuren op basis van een landsbesluit en dat meerdere ministers hun handtekening moeten zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten