dinsdag 3 september 2019

Burgemeesterskandidate Karina Garcia en vijf anderen vermoord tijdens campagne in zuidwesten Colombia

Forensische onderzoekers vindende resten zes verbrande mensen in auto 

(Bron foto: Twitter)

Een burgemeesterskandidate en vijf anderen zijn vermoord tijdens een campagne in het zuidwesten van Colombia, zeiden lokale autoriteiten maandag 2 september 2019. 

De auto van de kandidate van de Liberale Partij, Karina Garcia, die burgemeester was in de gemeente Suarez, Cauca, werd verbrand aan de kant van de weg aangetroffen. Autoriteiten dachten aanvankelijk, dat de kandidate was ontvoerd totdat forensische onderzoekers de resten van zes verbrande mensen in de auto vonden, vertelde Cauca-gouverneur Oscar Ocampo aan Blu Radio.

De lijfwacht van de kandidate kon tijdens de aanval uit de auto springen en overleefde, zei Ocampo.


Cauca politiecommandant kolonel Fabio Rojas zei, dat hij vermoedde dat een FARC-dissidentengroep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) die actief is in het gebied achter het bloedbad zit. Meerdere gewapende groepen zijn actief in de noordelijke regio Cauca, waar politiek en etnisch geweld is toegenomen sinds de demobilisatie van de FARC in 2017.


Het slachtoffer had wekenlang doodsbedreigingen gemeld en zei dat een van haar concurrenten achter de vernietiging van campagneposters zat. In onderstaande video zei ze, dat een illegale gewapende groep campagnemedewerkers vertelde dat ze orders hadden gekregen om haar en haar alleen niet toe te laten om deel te nemen aan de verkiezingen.

Dagen voor haar dood beschuldigde Garcia de vertrekkende burgemeester van Suarez Hernando Ramirez, die tot haar eigen partij behoort, van het niet bieden van voldoende zekerheid aan kandidaten.

Garcia is de zesde burgemeesterskandidaat die wordt vermoord in het jaar voorafgaand aan de lokale en regionale verkiezingen van Colombia die op 27 oktober worden gehouden. Volgens de onafhankelijke verkiezingswaarnemingsmissie zijn ook ten minste vijf kandidaten van de gemeenteraad vermoord.

De verkiezingswaarnemers hebben gewaarschuwd voor de dreiging van politieke moorden nadat de demobilisatie van de FARC-guerrilla's een machtsvacuüm achterlieten in regio's zoals Noord-Cauca en een golf van moorden veroorzaakten die volgens het Bureau van de Ombudsman met bijna 200 sociale leiders gedood in 2018.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Pais/YouTube/Las 2 Oorillas/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten