vrijdag 30 augustus 2019

Assemblee geeft regering toestemming over te gaan beëindiging Brokopondo Overeenkomst

Ontwerpwet Wijziging Brokopondo-Overeenkomst en ontwerpwet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen met diverse wijzigingen aangenomen


De Nationale Assemblee (DNA) heeft na dagenlange debatten vanochtend, vrijdag 30 augustus 2019, rond elf uur, toestemming gegeven aan minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen om over te gaan beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst. De ontwerpwet Wijziging Brokopondo-overeenkomst (28 stemmen voor en 13 tegen) en de ontwerpwet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen (29 voor en 13 tegen) zijn met diverse wijzigingen aangenomen. Dat houdt in dat met deze twee concepten verder zal worden gewerkt, aldus Starnieuws.

Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, die zich intensief heeft ingezet voor het doorvoeren van de wijzigingen, is vanmorgen nadat ze de vergadering tegen zes uur op verzoek van Melvin Bouva had geschorst, weggegaan van de vergadering. Ze zegt, dat ze vele dagen heeft meegewerkt aan de aanpassingen die voor een groot deel zijn bereikt. 'Ik ga verder met het werk.'

Oppositieleden hebben de inzet van Geerlings-Simons en de externe deskundigen die voor de Brokopondo Overeenkomst waren aangetrokken, ook geprezen. Vicevoorzitter Bouva kon geen afdoende reden geven voor het abrupte vertrek van Geerlings-Simons. Oppositieleden hebben aangegeven dat ze zich konden vinden in de aanpassingen die na dagen van beraadslagingen zijn opgenomen in de wetsvoorstellen totdat Geerlings-Simons plotseling vertrok.

Er zijn opnieuw veranderingen doorgevoerd waar de oppositie zich niet meer in kon vinden. 'Suriname is in de uitverkoop', motiveerde Patricia Etnel (DPS) haar afwijzing van de overeenkomst. 'Alle zekerheden zijn overboord gegooid', zei Dew Sharman (VHP).


Geerlings-Simons heeft zich met de externe deskundigen van De Nationale Assemblee ingezet dat alle aanpassingen juridisch en technisch zo scherp mogelijk werden doorgevoerd. Binnenkamers is zij dagen bezig met de deskundigen en de regering. Het streven van de regering was erop gericht om de wetsontwerpen dinsdag erdoor heen te krijgen. Bij aanvang van de voortzetting van de vergadering donderdag, was duidelijk dat de regering via Bouva de ontwerpwetten erdoor wilde hebben.

De regering - in deze de presidentiële commissie - heeft bijna vijf jaar onderhandeld met Alcoa. Die resultaten zijn gepresenteerd in DNA. Het parlement heeft vervolgens zijn eigen externe deskundigen ingeschakeld om de resultaten zoals gepresenteerd door de regering te bestuderen. Het team van externe deskundigen van het parlement heeft na bestudering het resultaat van de regering afgewezen. Vanaf dat moment begonnen de discussies en zijn vragen gesteld. Vanuit het parlement zijn ook aanpassingen voorgesteld. De regering wilde alleen in het transactieprotocol (nu Nota van Wijzigingen) wijzigingen aanbrengen. Enkele wijzigingen waren gaandeweg al gewijzigd. Ook in de machtigingswet zijn wijzigingen aangebracht.

Wat de zaak heeft afgehouden van de stemming, is dat er nog principiële punten waren, waar geen overeenstemming over kon worden bereikt. En daar is in de schorsing van bijna zes uren donderdag over gedebatteerd, om iedereen op een lijn te krijgen.

Om vijf uur vanochtend zei Geerlings-Simons, dat er 'wezenlijke veranderingen' waren aangebracht, maar dat er 'nog haken en ogen' waren. Volgens haar lag er op dat moment een werkbare overeenkomst. Anderhalf uur was alles weer veranderd en nam vicevoorzitter Bouva weer de leiding van de vergadering over. Onder Bouva zijn leiding zijn de concept-voorstellen door de coalitie aangegeven.

De wetten die in werking treden daags nadat ze in het staatsblad zijn gepubliceerd maken het mogelijk dat de Afobaka-dam per 31 december dit jaar in Surinaamse handen komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten