vrijdag 30 augustus 2019

Staten Curaçao neemt pakket aan belastingmaatregelen aan op advies College financieel toezicht

Regering hoopt weer een evenwichtige begroting te bereiken


In de Staten is deze week het pakket aan belastingmaatregelen aangenomen waarmee de regering weer een evenwichtige begroting hoopt te bereiken. De maatregelen zijn nodig op advies van het College financieel toezicht (Cft) en na de aanwijzing vanuit de Rijksministerraad (RMR), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 30 augustus 2019.

Een motie van wantrouwen tegen Financiën-minister Kenneth Gijsbertha (MAN), ingediend door de oppositie, haalde het niet. De oppositie zelf schitterde voor een groot deel door afwezigheid in de Statenvergadering en de coalitie veegde de motie van tafel.

In de Staten heeft Gijsbertha nog eens uit de doeken gedaan waarom de maatregelen nodig zijn. Een belangrijke reden waarom de begroting in de min is geraakt, is omdat de Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK) is komen te vervallen.

'In 2010 was er een tekort van 51 miljoen gulden. In 2011 was dit 166 miljoen gulden en in 2012 63 miljoen gulden. Bij elkaar opgeteld 280 miljoen gulden, wat ook in 2012 leidde tot een aanwijzing. Als ik de BRK-gelden er aftrek, hebben we elk jaar nog veel meer in de min gestaan. In 2014 liep de BRK-regeling ten einde en daardoor hadden we nog minder inkomsten. We pasten onze uitgaven daar echter niet op aan. Ook verhoogden we niet onze inkomsten op andere wijze. In 2017 begon het kabinet-Rhuggenaath met een deficit van 64 miljoen gulden. We hadden zes maanden de tijd om dit te corrigeren.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten