vrijdag 30 augustus 2019

Parlementsvoorzitster Geerlings-Simons loopt boos weg uit marathonvergadering

Geerlings-Simons erg ontstemd dat belangrijke wijzigingen niet zijn doorgevoerd


Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons is vanochtend, vrijdag 30 augustus 2019, nadat ze op verzoek van Assembleelid Melvin Bouva de vergadering had geschorst, om zes uur boos weggelopen. Volgens Starnieuws is de regering het niet eens is met alle wijzigingen die waren doorgevoerd in de wet wijziging Brokopondo-Overeenkomst. Bij hervatting van de vergadering om half acht vanochtend zat vicevoorzitter Bouva de vergadering weer voor. 

Op een vraag van Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) waarom voorzitster Geerlings-Simons plotseling niet meer in het gebouw was, kon Bouva geen afdoend antwoord geven. Ook de externe deskundigen van De Nationale Assemblee, die waren aangetrokken voor deze twee ontwerpwetten van de Brokopondo Overeenkomst, hebben het gebouw verlaten.

Geerlings-Simons zal dus niet stemmen over de twee ontwerpwetten Wijziging Brokopondo-overeenkomst en ontwerpwet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen. Zij is erg ontstemd dat belangrijke wijzigingen waar er dagen aan zijn gewerkt niet zijn doorgevoerd. De regering zou belangrijke wijzigingen hebben teruggedraaid, onder andere de meeste veiligheidskleppen die waren ingebouwd in Machtigingswet. Alle zekerheden waar Geerlings-Simons zich persoonlijk met de externe deskundigen had ingezet, haalt de regering weg.

De vergadering was sinds donderdag gaande. Vanochtend om vijf uur kondigde Geerlings-Simons nog aan, dat er wezenlijke veranderingen waren doorgevoerd in de twee ontwerpwetten zoals aangeboden door de regering. Ze sprak over ingrijpende veranderingen waar onder bij de overname van de Afobaka waterkrachtcentrale door Suriname. Ze zei, dat Suriname de dam pas over zou nemen als het in goede conditie was. En dat hoewel Alcoa bij het uitvoeren van technische werkzaamheden vrijwaring kan krijgen als deze correcte zijn uitgevoerd, Alcoa geen vrijwaring krijgt van milieuvervuiling.

Een andere zaak waar ze zich sterk voor had gemaakt is, dat Surinamers in hun grondrecht om naar de rechter te stappen niet worden beperkt in deze overeenkomst. Ze merkte nog op, dat er nog haken en ogen zijn aan de overeenkomst, maar dat er een aantal veiligheidskleppen zijn opgenomen om het belang van Suriname veilig te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten