vrijdag 30 augustus 2019

Voorlopig geen actie boot- en bushouders NVB

'We hebben woensdag ons geld gekregen en de actie is hierdoor voorlopig opgeheven'


Passagiers die regelmatig gebruikmaken van staatsvervoer hoeven zich geen zorgen te maken over een nieuwe staking van boot- en bushouders die diensten verlenen aan het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB). De staking, zoals die eerder deze maand plaatsvond, was toen nauwelijks opgeschort of de ze dreigden die te hervatten als ze niet uiterlijk eind augustus over juli zouden worden uitbetaald. 'We hebben woensdag ons geld gekregen en de actie is hierdoor voorlopig opgeheven', zegt Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), vandaag, vrijdag 30 augustus 2019 in de Ware Tijd. 

Volgens hem was het geld van juli al overgemaakt naar het NVB toen de bus- en boothouders eerder deze maand werden uitbetaald voor juni. Het vervoersbedrijf moest echter de documenten nog in orde maken, om het geld over te maken op de bankrekening van de vervoerders. Woon heeft wel vernomen, dat het NVB slechts geld heeft gekregen om de transporteurs voor juni en juli te betalen. Er is nog geen geld voor augustus. Gewoonlijk krijgt het NVB subsidie voor een kwartaal.

'De overheid heeft genoeg tijd om ons eind september uit te betalen. Het is niet de bedoeling dat we telkens in actie gaan', zegt de ondervoorzitter. Er is met de overheid afgesproken dat de bus- en boothouders aan het eind van elke maand worden betaald voor de voorafgaande maand. Woon stelt, dat de OBS aan de overheid had voorgesteld om de tarieven van de trajecten te verhogen, waardoor het NVB veel meer kan verdienen. Hierdoor kan de subsidie aan het vervoersbedrijf verlaagd en achterstand in betaling voorkomen worden.

'Het tarief van de trajecten in Paramaribo is Srd 0,85 cent en bij het particuliere vervoer is dat Srd 1,85. Het staatstarief kan Srd 1,25 worden", vindt de ondervoorzitter.

Het gaat landelijk om ongeveer 130 trajecten waarvan onder andere sociaal zwakke mensen gebruikmaken. Woon heeft de indruk, dat de regering momenteel geen impopulaire maatregelen wil nemen, met de verkiezingen in zicht. Er wordt gevreesd voor verlies van kiezers. 'Als je het anders bekijkt zal een moeder met vier kinderen dagelijks vrij veel geld moeten uitgeven, ondanks dat de kinderen met staatsvervoer reizen', aldus Woon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten