vrijdag 30 augustus 2019

Mexico intensiveert de zoektocht naar vermiste personen - Sinds eind 2003 4.864 lichamen gevonden...

Sinds eind 2003 3.024 clandestiene graven ontdekt vooral in Tamaulipas, Chihuahua, Guerrero, Sinaloa en Jalisco


Mexico intensiveert de zoektocht naar verdwenen en vermiste personen om hen te vinden en terug te brengen naar hun families, zo verklaarde federale autoriteiten die belast zijn met de prioritaire taak van de regering vrijdag 30 augustus 2019.

In de gebruikelijke ochtendconferentie van president Andres Manuel López Obrador in het Nationaal Paleis, gaven vice-minister van Binnenlandse Zaken Alejandro Encinas en Karla Quintana, hoofd van de Comisión Nacional de Busqueda, werd een gedetailleerd rapport van het verrichte werk gepresenteerd.


Encinas rapporteerde over de zeven instructies van de president over dit onderwerp, terwijl Quintana met specifieke cijfers alles uitlegde via het zoekprogramma tot de 14e van deze maand. De ambtenaar drong erop aan dat de prioriteit ligt bij het vinden van mensen die vermoedelijk in leven zijn, dat wil zeggen degenen die vermist worden en er geen bewijs is dat ze zijn vermoord, en binnen dat concept zijn inspanningen gebaseerd op onbeperkte eerbiediging van de mensenrechten.

Quintana herhaalde de verbintenis van de staat met zijn verplichting om naar verdwenen personen te zoeken, en definieerde concepten zoals levensonderzoek, onmiddellijk zoeken, belastingonderzoeken en veldonderzoeken, onder andere, en legde uit waarom de commissie prioriteit gaf aan zogenaamde onmiddellijke zoekopdrachten. Ze legde uit, dat veldzoekingen niet alleen betrekking hebben op clandestiene graven, maar ook op de site, organisaties, instellingen en alles met betrekking tot de identificatie en verificatie van de persoonlijke gegevens van de verdwenen persoon.


Ze merkte op dat dit de eerste keer is dat een Mexicaanse regering al deze details en clandestiene graven heeft onthuld, evenals de duizenden mensen die op zoek zijn naar hun familieleden.

Encinas en Quintana onthulden in dit verband, dat sinds eind 2003 tot nu toe 3.024 clandestiene graven werden ontdekt voornamelijk in Tamaulipas, Chihuahua, Guerrero, Sinaloa en Jalisco. In die periode werden 4.864 lichamen gevonden en men werkt nu aan identificatie. Ze gaven toe dat de commissie weinig informatie heeft, maar volgens andere bronnen werden van 1 december 2018 tot 14 augustus 522 clandestiene graven gevonden in Veracruz, Sinaloa, Guerrero en Chihuahua.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/AFP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten