vrijdag 30 augustus 2019

VHP: 'Alcoa-deal weer op tafel voor heronderhandelingen bij nieuwe regering met VHP'

'Alcoa gaat willens en wetens een overeenkomst aan die niet klopt'

'Alcoa heeft de kans om haar verantwoordelijkheid alsnog te nemen, door de deal aan te houden'


Als de NDP-regering de huidige deal met Alcoa doordrukt, dan zal een toekomstige regering met de VHP het na mei 2020 weer op tafel brengen voor heronderhandelingen. Ook Alcoa moet beseffen dat zij bezig is een deal te sluiten die politiek noch maatschappelijk draagvlak heeft, zo laat de partij donderdagavond 29 augustus 2019 in een persbericht.

Tijdens de behandeling in De Nationale Assemblee is door de VHP op niet mis te verstane wijze aangegeven. dat de deal nadelig is voor Suriname en de gehele bevolking. Alcoa kan zich niet verschuilen achter technische en juridische constructies, in een tijd waarin ook multinationale ondernemingen zich bewust moeten zijn van hun maatschappelijke, ethische verantwoordelijkheden en ‘good governance’.

De VHP wijst Alcoa er op, dat zij willens en wetens een overeenkomst aangaat die niet klopt. Een dergelijke handelwijze gaat in tegen de belangen van het Surinaamse volk. De VHP denkt in het bijzonder aan de binnenlandbewoners die nog generaties lang de gevolgen zullen ondervinden van de mijnbouwactiviteiten. Het simpel afkopen van de schade terwijl wereldwijd bekend is dat er nog allerlei onverwachte schade tevoorschijn kan komen is moreel verkeerd. Suriname en Alcoa hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Het is nu wel duidelijk, dat de huidige regering haar verantwoordelijkheid verzaakt en de wensen van het volk en de oppositie negeert.

Alcoa heeft de kans om haar verantwoordelijkheid alsnog te nemen. Dat kan door de deal aan te houden en straks met een nieuwe regering op maatschappelijk verantwoorde wijze de zaken netjes af te wikkelen. Dat is de enige juiste houding voor een multinational die in deze moderne tijd naar alle belangen moet kijken en niet alleen naar die van haar aandeelhouders. 'De VHP staat gereed om bij een regeringswisseling haar verantwoordelijkheid te nemen. Ook in deze moeilijke tijd.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten