vrijdag 9 augustus 2019

35 Personen uit gezondheidssector op training in Hunan, China

Record aantal artsen, 15, neemt deel aan training


35 Personen uit de gezondheidssector nemen van 7 tot en met 27 augustus in de stad Hunan in China deel aan de 'Training Course for Medical Professionals from Suriname'. Voor de deelnemers en voor het ministerie van Volksgezondheid is dit - volgens het Nationaal Informatie Instituut (NII) - 'een grote mijlpaal'.

Aanvankelijk was het de bedoeling om 25 deelnemers af te vaardigen, maar vanwege het grote aantal aanmeldingen is door tussenkomst van de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, het aantal door de Chinese ambassade verhoogd naar 35.

Opvallend is het record aantal artsen, 15, dat interesse heeft getoond voor deze training. Deze training belicht diverse onderwerpen, zoals controle ziekenhuisinfectie, medische technieken van geneeskunde en chirurgie, verbetering van de kwaliteit in de verpleging en pediatrische en volwassen spoedeisende zorg komen hier aan de orde. Vanwege de diversiteit van de onderwerpen is de groep participanten ook op basis van hun specialisme geselecteerd.

De groep geselecteerden bestaat uit twaalf verpleegkundigen, veertien huisartsen, drie vroedvrouwen, een kinderarts en andere gezondheidswerkers (zeven mannen en achte twintig vrouwen).

Minister Elias is blij met de beurzen en seminars die Suriname aangeboden krijgt van China. De bewindsman benadrukt, dat voor het ministerie de traditionele landen, waarmee een samenwerking en uitwisseling is op het gebied van de gezondheidszorg, even belangrijk zijn als de niet-traditionele landen. Elke ontwikkeling in positieve zin in deze branche heeft zijn volle ondersteuning.

Voor één der participanten, Aloysius Koendjbiharie, is de deelname een meerwaarde. Dit, voor zowel zijn functioneren als huisarts en public health specialist als coördinator Community Health Programme van de Regionale Gezondheidsdienst. Binnen deze functie zal hij de opgedane kennis van deze training toepassen in de preventieve zorg.
Voor Crystle Monsanto, is vooral het volgen van een training bij een Moeder – Kinderzorg Centrum in China de meerwaarde. Zij is vroedvrouw in het Diakonessenhuis en zal de opgedane kennis toepassen in haar dagelijkse werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten