vrijdag 9 augustus 2019

Braziliaans Hooggerechtshof blokkeert gerechtelijk onderzoek naar journalist Glenn Greenwald

Hooggerechtshof honoreert verzoek van de partij Rede Sustentabilidade


De Federale Hooggerechtshof  (STF, Supremo Tribunal Federal) rechter Gilmar Mendes heeft woensdagochtend 7 augustus 2019 een bevel gegeven om te voorkomen dat de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, redacteur van The Intercept Brasil, wordt onderzocht of aansprakelijk wordt gesteld voor het ontvangen, verkrijgen of publiceren van informatie. 

Het verzoek om een ​​gerechtelijk bevel was ingediend door de Rede Sustentabilidade-partij.


De media outlet publiceert sinds juni berichten over de voormalige federale rechter Sérgio Moro en Officieren van Justitie van de task force van operatie 'Lava Jato'. De journalist beweert het materiaal van een anonieme bron te hebben verkregen.

In de beslissing schrijft Gilmar, dat het 'een onmiddellijk gevolg van de vrijheid van meningsuiting is het recht om feiten en nieuws op alle mogelijke manieren te verkrijgen, te produceren en bekend te maken. De constitutionele vertrouwelijkheid van de journalistieke bron (art. 5, item XIV, van de Federale Grondwet) voorkomt dat de overheid dwangmaatregelen gebruikt om professionele prestaties te beperken en de manier waarop het ontvangt en onthult wat onder de aandacht van het publiek wordt gebracht, te vernielen'.


Voor de rechtvaardigheid, hoewel de federale politie en andere instanties het bestaan ​​van onderzoeken tegen de journalist niet hebben bevestigd, 'heeft geen van deze instanties hun toekomstige mogelijkheid uitgesloten', en daarom besloot hij het bevel te geven.

'De zeer verkapte en geautomatiseerde manier waarop nieuwsgierige acties zijn uitgevoerd naar de financiële transacties van burgers, bevestigt dat de vertraging bij het verlenen van de bescherming die in deze actie wordt gezocht, een bedreiging vormt voor onherstelbare schade aan de individuele garanties van de journalist', schrijft Mendes.

(Suriname Mirror/The Rio Times/The Intercept/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten