vrijdag 9 augustus 2019

Mexico: 19 Lichamen gevonden hangend aan bruggen, verlaten op wegen

Doden te Uruapan lijken verband te houden met strijd rivaliserende drugsbendes in gebied 

(Bron foto: Twitter)
'Andere lichamen gevonden in stukken gesneden en achtergelaten langs de weg'


Autoriteiten in de Mexicaanse stad Uruapan hebben de lichamen van zeker 19 mensen -  onder de doden zeker drie vrouwen - op drie verschillende locaties gevonden, waaronder enkele die aan bruggen hingen. 

Sprekend met verslaggevers donderdag 8 augustus 2019, zei de hoofdaanklager van de westelijke staat Michoacan - waar Uruapan is gevestigd - dat het incident verband lijkt te houden met rivaliserende drugsbendes die in het gebied actief zijn.

'Er is een strijd gaande tussen de lokale cellen van verschillende criminele groepen. Ze vechten voor territoriale controle over de productie, distributie en consumptie van drugs', zei Adrian Lopez. 'Dat leidt tot dit type incident, dat de bevolking alarmeert, en terecht', voegde hij eraan toe.



Beelden die werden getoond door lokale media laten verschillende lichamen ziendie aan een viaduct in Uruapan hangen, naast een dreigende boodschap die op een groot vel plastic was gedrukt - een intimidatietactiek die vaak wordt gezien in karteloorlogen.

Andere lichamen werden gevonden in stukken gesneden en achtergelaten langs de weg, zei Lopez.



'Dit vorm van publiek, theatraal geweld, waarbij je niet alleen doodt, maar je opschept over moord, is bedoeld om rivalen te intimideren en een bericht naar de autoriteiten te sturen', vertelde Alejandro Hope, een veiligheidsanalist van persbureau Associated Press. 'Dit soort cynische straffeloosheid is toegenomen in Michoacan', zei Hope.

De staat is een middelpunt in de gewelddadige oorlogen van de georganiseerde misdaad die Mexico de afgelopen jaren hebben overweldigd.

Michoacan is de plaats waar de regering het leger voor het eerst heeft ingezet om criminele bendes in 2006 te bestrijden - een strategie die volgens critici alleen maar heeft geleid tot een escalatie van het geweld. Mexico heeft sindsdien meer dan 250.000 moorden geregistreerd, waaronder een nieuw record van 33.755 vorig jaar.


De linkse president Andres Manuel Lopez Obrador, die in december aantrad, heeft beloofd het geweld te beteugelen met behulp van een strategie rond een nieuw gelanceerde Nationale Garde, die de taak van het bestrijden van drugskartels van de militaire en federale politie overneemt.

Tot nu toe is zijn regering er echter niet in geslaagd het aantal moorden, dat op weg is naar een nieuw record, terug te dringen, met 14.603 moorden gemeld van januari tot juni 2019.


(Suriname Mirror/El Universal/Al Jazeera/Twitter/Quadratin/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten