vrijdag 9 augustus 2019

Suriname en Singapore gaan luchtvaart- en visumovereenkomst tekenen

(Bron foto: Vivian Balakrishnan)
BuZa-ministers Suriname en Singapore voeren overleg in stad- en eilandstaat Singapore


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa) heeft dinsdag een bilateraal onderhoud in Singapore gehad met haar collega Vivian Balakrishnan. Suriname en Singapore hebben sinds 1996 diplomatieke betrekkingen, maar een concrete invulling van deze relatie had nog niet plaatsgevonden, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, donderdag 8 augustus 2019. 

Tegen deze achtergrond zijn beide ministers het met elkaar eens om de samenwerking aan te scherpen op verschillende gebieden. Geïdentificeerd werden de sectoren toerisme, handel, onderwijs en capaciteitsversterking alsook milieu.


Als eerste stap voor een concrete invulling zal binnen korte tijd de ondertekening van een visumafschaffingsovereenkomst en een Luchtvaart Overeenkomst tussen beide landen worden onderhandeld. Singapore heeft overigens al een eenzijdige afschaffing van het visum voor Surinaamse diplomatieke en dienstpaspoorten toepast.

Ter stimulering van de handel en het toerisme zal een op reciprociteit gebaseerde overeenkomst essentieel zijn. De overeenkomsten kunnen alleen worden gerealiseerd indien beide partijen instemmen met elkaar het raamwerk te willen ontwikkelen. 'Binnen deze relatie is het van belang, dat het gaat om twee gelijkgerichte landen die zich inspanningen getroosten om onder andere de sociaal-, economische ontwikkelingen van hun land te bevorderen', aldus het NII.

Niet alleen op bilateraal niveau, maar ook op multilaterale fora en binnen de Zuid-Zuid samenwerking zullen de banden verstevigd worden. Op regionaal gebied, binnen de CARICOM, speelt Singapore een belangrijke rol door programma’s en trainingen aan te bieden aan de Caraïbische regio via het Singapore Cooperation Programme.

De minister heeft ook een bezoek gebracht aan het Institute of Technical Education (ITE) van Singapore en werd bekend gemaakt met vocational training en de wijze waarop door het instituut wordt ingespeeld op de arbeidsmarkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten