maandag 3 juni 2019

ABOP en BEP snoepen aanhang van elkaar af, BEP in stilte en ABOP met nodige publiciteit

ABOP-voorzitter Brunswijk verwelkomt 'een grote beweging uit de BEP'

- 'Het is niet de bedoeling om BEP kapot te maken'
- BEP-leider Asabina: 'De voorzitter van ABOP heeft getracht stonfutu's van BEP met baar geld om te kopen, maar zijn poging heeft schipbreuk geleden'


De boodschap van de Eenheidsbeweging geproclameerd te Mapane, schijnt ook positief voor de ABOP te werken, aldus Starnieuws vandaag, maandag 3 juni 2019. Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, heeft gisteren een grote beweging uit de BEP, onder leiding van Kenneth Koedemoesoe, verwelkomd. Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend. 

Op 25 mei heeft Brunswijk met Gregory Rusland (voorzitter NPS) de Eenheidsbeweging geproclameerd. Voor partijvoorzitter Brunswijk was dat een historisch moment. Hij is blij dat de mensen de oproep tot eenheid hebben begrepen en zich massaal hebben aangesloten bij de ABOP. Dat het in deze vooral om BEP'ers gaat, lag volgens hem al in de lijn der verwachting. De mensen in het binnenland hebben volgens hem duidelijk te kennen gegeven via eenheid de verkiezingen te willen ingaan. De ABOP heeft volgens hen daadkracht getoond om het voortouw te nemen.

Volgens Brunswijk is het niet de bedoeling om BEP kapot te maken. De mensen zijn nu wakker en hebben de boodschap begrepen. De mensen, naar schatting ruim 400, komen uit Boven-Suriname, Tapanahoni, Apomatapoe, Matawai en Brokopondo. Een groot deel was gisteren getuige van de ondertekening. Allen menen, dat de belangen van de inheemsen en marrons ondergeschikt zijn gemaakt aan persoonlijke belangen en anderen uit de samenleving. Ze drongen al geruime tijd op een hechtere samenwerking van politieke organisaties met een binnenland signatuur.

Enkele van de trekkers met aanhang die de ABOP vanuit de eenheidsgedachte nu gaat ondersteunen zijn kapitein Willem Wilson Positief van Matawai, Angelitho Fonkel uit het ressort Klaaskreek, Brokopondo, Jemee Baja uit Tapanahoni, kapitein Gillio Huur uit Pokigron, Jozef Popoe van Goejaba, Romeo Waakzaam van het Apomatapoe gebied, Joyce Vrede namens een vrouwengroep. Vrede is duidelijk met haar oproep vooral naar de vrouwen toe. Het is volgens haar nu de tijd en de plaats om de belangen via de ABOP veilig te stellen.

Kapitein Positief is scherper in zijn boodschap. Hij luidt het ABOP-tijdperk aan voor het Matawai gebied. Popoe was recentelijk nog als kernvoorzitter aangesteld van de BEP in Goejaba. Hij is met zijn hele aanhang overgestapt, mede door de eenheidsgedachte. Hij gelooft dat alleen door te bundelen de broodnodige eenheid kan worden bewerkstelligd voor voornamelijk het binnenland. De dag werd afgesloten met een brasa festijn welke het warm onthaal en verdere eenheid binnen de ABOP demonstreerde.


Ronny Asabina, voorzitter van de BEP, zegt dat hij enkele personen heeft herkend die naar de ABOP zijn gegaan, maar het gaat volgens hem niet om prominenten van de partij. Hij merkt op, dat er ook regelmatig mensen van de ABOP en andere partijen naar de BEP komen. 'Maar, wij geven daar geen ruchtbaarheid aan. Wij doen niet aan fisti prodo', zegt de politicus. 'Wat ik wel weet is dat de voorzitter van de ABOP getracht heeft stonfutu's van de BEP met baar geld om te kopen, maar zijn poging heeft schipbreuk geleden.'

Asabina zegt inhoudelijk nog niet in te gaan op de bewering van de ABOP, dat ruim 400 personen zich uit de BEP hebben aangemeld bij de ABOP. Asabina was het weekend in Sarakreek, waar hij kernen heeft geïnstalleerd. Regelmatig sluiten personen zich aan bij de BEP, voor een deel personen die de partij de rug hadden toegekeerd en onderdak bij de ABOP hadden gezocht, zegt de partijvoorzitter. Een week geleden heeft een tweede districtsraadslid van de ABOP van Brokopondo, met achterban de overstap gemaakt naar de BEP. 'Maar, wij hebben geen media-aandacht hieraan gegeven', zegt Asabina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten