maandag 3 juni 2019

Demonstranten in Honduras steken Dole Food Company-zeecontainers en -trucks in brand

(Bron foto's: Proceso Digital)
Onvrede over beleid president Hernandez richt zich op ambassade VS en Dole


Demonstranten hebben zondag 2 juni 2019 ongeveer dertig zeecontainers met het logo van de Dole Food Company in Honduras in brand gestoken en geplunderd, zei een militaire functionaris, tijdens de tweede aanval op symbolen van de Amerikaanse macht in de Midden-Amerikaanse natie in de afgelopen dagen. 

Protesten tegen president Juan Orlando Hernandez, bondgenoot van de VS, zijn de afgelopen weken opgebouwd en geplande hervormingen waarvan de critici van Hernandez beweren, dat ze zullen leiden tot privatisering van openbare diensten, zijn de afgelopen weken opgebouwd.

De aanval op een konvooi van vrachtwagens vond vroeg op zondag plaats op het platteland van Honduras op een weg door een dorp, dat bekend staat als Guadalupe Carney, ongeveer 330 kilometer van de hoofdstad, Tegucigalpa, zei de hoge militaire Fernando Leiva zei in een interview met Hondurese media.


Demonstranten staken vrijdag een toegangspoort naar de Amerikaanse ambassade in Tegucigalpa in brand en staken ongeveer een dozijn banden in brand nadat ze hen met brandstof hadden besprenkeld.

Wat niet meteen duidelijk was, wat de aanslag op de fruitvrachtwagens veroorzaakte. Op media waren beelden te zien waarin geschroeide witte containers op aanhangwagens met het Dole-logo te zien waren, samen met minstens één verbrande truck. Fruitdozen waren te zien in één open container. 'Tot nu toe hebben we 32 verbrande containers en praktisch alles wat in die containers zat, werd geplunderd', vertelde Leiva aan de Hondurese krant Diario Colon.


Dole Food Company reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Fruitbedrijven hebben een lange geschiedenis in Midden-Amerika en waren in het verleden verbonden met de Amerikaanse overheersing in de regio. In Guatemala droeg de onteigening van de gronden van de United Fruit Company, een voorloper van Chiquita Brands International, bij tot de door de VS gesteunde omverwerping van de president Jacobo Arbenz in 1954.

Hernandez staat onder druk sinds hij regels heeft gewijzigd om hem deel te kunnen laten deelnemen aan verkiezingen voor een tweede termijn in 2017, het winnen van een race die zwaar bekritiseerd werd door internationale waarnemers en waarvan zijn tegenstanders zeggen dat hij die gestolen had.

Amerikaanse rechtbankdocumenten met betrekking tot het proces tegen zijn broer wegens vermeende cocaïnesmokkel onthulden vorige week, dat de president ook was onderzocht door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration. Hernandez erkende het onderzoek, maar zei dat de DEA geen aanwijzingen had gevonden voor een misstand.


(Suriname Mirror/Reuters/Proceso Digital/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten