maandag 3 juni 2019

Wereldwijde actie tegen handel in wild: 4.400 reptielen gered uit handen criminelen

Actie leidt ook tot twaalf arrestaties, zes in Italië en zes in Spanje

2.703 Schildpadden, 1.059 slangen, 512 hagedissen en gekko's en 20 krokodillen en alligators in beslag genomen


Een internationale operatie tegen de illegale handel in reptielen heeft honderden inbeslagnames en 12 arrestaties in de EU opgeleverd. Europol - een multinationale onderzoeksorganisatie en het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie - coördineerde de uitwisseling van informatie tussen EU-lidstaten, die leidde tot de identificatie van bijna 200 verdachten wereldwijd. Dit meldt Europol vandaag, maandag 3 juni 2019.

Operatie Blizzard, uitgevoerd tussen 12 april en 22 mei 2019, was gericht tegen de criminele netwerken achter de illegale wereldwijde handel in reptielen. De operatie, gecoördineerd door Europol en INTERPOL, betrof agentschappen uit 22 landen en leidde tot inbeslagnames, variërend van levende dieren tot hoogwaardige modeproducten. De operationele activiteiten waren gericht op vliegtuigpassagiers, commerciële vracht, dierenwinkels en degenen die wettelijk toestemming hebben om reptielen te houden. Europol ondersteunde de operatie en verstrekte technische ondersteuning, gecoördineerde informatie-uitwisseling, inbeslagnemingen en inspecties in de EU.


Bijna 1 500 levende slangen, hagedissen en gekko's werden in heel Europa geconfisqueerd. De inspecties leidden ook tot 12 arrestaties, zes in Italië en zes in Spanje.

Wereldwijd resulteerde operatie Blizzard in de inbeslagname van 4 419 levende dieren, waaronder 2.703 schildpadden, 1.059 slangen, 512 hagedissen en gekko's en 20 krokodillen en alligators. De bevoegde autoriteiten hebben 152 handtassen, portefeuilles, horlogebandjes, medicijnen en taxidermieën afkomstig van reptielen in beslag genomen.

Europol heeft de deelnemende landen ondersteund door vóór de operatie informatie en inlichtingen uit te wisselen. Deze informatie werd gebruikt om de profielen van overtreders en hun medewerkers op te bouwen en hun activiteit bij te houden. Europol en INTERPOL werkten samen om de internationale inspanningen ter bestrijding van de illegale handel in reptielen te verbeteren.

Partners van Europol's project Naultinus en leden van de INTERPOL Wildlife Crime Working Group ontwikkelden de operatie gebaseerd op de groeiende behoefte om te delen en samen te werken aan georganiseerde misdaadgroepen die handelen in levende reptielen en reptielproducten.

Landen die hebben deelgenomen aan de operatie Blizzard zijn Australië, België, Bosnië en Herzegovina, Canada, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Israël, Italië, Letland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Zwitserland, Oekraïne en de VS.

Pedro Felício, hoofd van de Eenheid voor Economische en Eigendomsmisdrijven van Europol, zei: 'De handel in wilde dieren en planten is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen tot het punt waarop nu duizenden reptielen, ter waarde van miljoenen euro's, elk jaar door EU-wetshandhavingsinstanties in beslag worden genomen met steun van Europol. Wereldwijd gecoördineerde politieactiviteiten zoals operatie Blizzard staan ​​nu aan het front van milieubehoud. Desalniettemin blijft de dreiging van milieucriminaliteit, ondanks de verschillende inspanningen, groot.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten