maandag 3 juni 2019

Voormalige cocaboeren noorden Colombia zeggen dat ze letterlijk verhongeren

Regering Colombia is niet over de brug gekomen met toegezegde alternatieve gewassen


Voormalige cocaboeren in het noorden van Colombia hebben tegen lokale media gezegd, dat ze letterlijk aan het verhongeren zijn, omdat de regering heeft nagelaten ze alternatieve gewassen te bieden zoals beloofd. 

De boeren uit Briceño, Antioquia, namen deel aan het pilotproject waarin ze hun cocagewassen zouden vervangen, terwijl de regering hun overgang naar de voormalige economie van Colombia zou vergemakkelijken. Maar, volgens de boeren heeft de regering nooit de beloofde vervangende gewassen geleverd of in de Colombiaanse basisinfrastructuur geïnvesteerd die de ongeveer 2.700 boerenfamilies toegang zou geven tot boerenmarkten.

Lokale boerenvertegenwoordiger Richard Patiño vertelde Caracol Radio, dat er dringend actie nodig is om te voorkomen dat boeren terugkeren naar de teelt van coca zoals andere gemeenschappen zeiden dat ze het al gedaan hebben.

'2.700 Families die te goeder trouw wachten, totdat de regering haar woord houdt. Als we terug wilden naar de teelt van illegale gewassen, dan zouden we ons niet uitspreken en zouden we de regering niet vragen om haar belofte na te komen', zei Patiño.

Briceño's voormalige coca-telers behoren tot ongeveer 100.000 gezinnen die zich hebben aangemeld voor het zogenaamde PNIS-programma (Programa Nacional Integral de Sustitución de Cultivos de Uso Ilícito) dat de cocaïneproductie probeert te verminderen door cocaboeren toegang te geven tot de legale economie, door middel van gewasvervanging en de ontwikkeling van de wegeninfrastructuur.


Het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit heeft herhaaldelijk gezegd, dat programma's zoals de PNIS effectief zijn gebleken in andere landen waar illegale gewassen op natuurlijke wijze groeien. Het probleem is dat de regering van Ivan Duque en de consumentenlanden die cocaïne consumeren weinig interesse hebben getoond in een lange termijn oplossing voor de bloeiende drugshandel in Colombia.

De Colombiaanse minister van Defensie, Guillermo Botero, zei zelfs vorig jaar, dat hij het programma volledig zou beëindigen totdat hij zou worden herinnerd aan de verplichting van zijn regering om zich te houden aan het vredesproces van het land waarvan de PNIS deel uitmaakt.

De vertrekkende Amerikaanse ambassadeur Kevin Whitaker heeft gezegd, dat de regering van zijn land het programma niet kan steunen, omdat het gedemobiliseerde rebellen van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in dienst heeft, die nog steeds als 'terroristen' worden beschouwd ondanks dat ze hun wapens twee jaar geleden hebben neergelegd.

De rest van de internationale gemeenschap heeft volgens de International Crisis Group verzuimd de nodige middelen beschikbaar te stellen om het programma uit te voeren. Drugssmokkelaars hebben zich sinds de eerste dag heftig tegen het programma verzet en tientallen gemeenschapsleiders zoals Patiño vermoord die gewasvervanging bevorderen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten