zaterdag 25 mei 2019

OM Colombia bespioneert illegaal journalisten, mensenrechtenverdedigers, Hooggerechtshoven en politici

Afluisteractiviteiten uitgevoerd in hoofdkantoor procureur-generaal in de hoofdstad Bogota


Het Openbaar Ministerie (OM) van Colombia (Fiscalía General de la Nación) bespioneert illegaal de Hooggerechtshoven van het land, lokale en buitenlandse journalisten, mensenrechtenverdedigers en politici, aldus aanklagers vrijdag 24 mei 2019 in de krant La Nueva Prensa

Volgens de klokkenluiders, richtte de voormalige hoofdaanklager Nestor Humberto Martinez een uitgebreid systeem op dat het aftappen mogelijk maakte van iedereen die als een potentieel risico wordt beschouwd voor de nationale overheid en het bankconglomeraat Grupo Aval, de voormalige werkgever van Martinez en de sponsor van de 2018-verkiezingscampagne van president Ivan Duque.

Duque, Grupo Aval en Martinez zijn allemaal beschuldigd van betrokkenheid bij het Odebrecht-omkoopschandaal.

Meerdere agenten van de technische onderzoekseenheid CTI (Cuerpo Técnico de Investigación) van het OM hebben in de krant laten weten, dat onder de bespioneerde journalisten buitenlandse correspondenten zijn en dat de illegale activiteit ook in de Verenigde Staten wordt uitgevoerd. . Volgens de bronnen worden de telefoontaps 'willekeurig besteld, zonder gerechtelijk toezicht en zonder deel te zijn van een onderzoek', meldt La Nueva Prensa.

De eerste opdracht voor de illegale spionage werd gedaan door Martinez, die eerder deze maand ontslag nam en momenteel onder toezicht staat van waarnemend plaatsvervangend aanklager Jaime Camacho. Camacho's superieur, waarnemend procureur-generaal Fabio Espitia, ontkende vorige week dat zijn kantoor werd gebruikt voor het illegaal afluisteren van het Constitutionele Hof, dat eerder zijn vermoeden had uitgesproken dat het bespied werd. Volgens La Nueva Prensa is het Constitutionele Hof niet het enige hoge Hof dat bespioneerd wordt; het Hooggerechtshof zou ook worden afgeluisterd.

Volgens de klokkenluiders worden de illegale afluisteractiviteiten van het openbaar ministerie uitgevoerd 'vanaf gebouw 1' van het hoofdkantoor van de procureur-generaal in de hoofdstad Bogota. 'Ze doen het vanuit de afluistereenheden Esperanza, Oro, Rubi en anderen', aldus een van de  anonieme bronnen.

Het vermeende meesterbrein achter de gerapporteerde illegale spionage, Camacho, is de voormalige advocaat van Maria del Pilar Hurtado, de gevangengenomen voormalige directeur van het inmiddels ter ziele gegane geheime agentschap DAS (Departamento Administrativo de Seguridad) dat het Hooggerechtshof bespioneerde, journalisten, politici en mensenrechtenverdedigers.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten