zaterdag 25 mei 2019

Rusland (NPS) en Raymond Sapoen (coalitie) vinden de begroting 2019 niet realistisch

Rusland wil dat zaken in begroting die niet gerealiseerd worden dit jaar worden afgevoerd


NPS-fractieleider Gregory Rusland en Raymond Sapoen (coalitie) vinden de begroting niet realistisch. Dat bleek gisteren bij de behandeling in de Assemblee van de begroting 2019. Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (PALU) was benieuwd naar hoe de NDP-fractie ermee omgaat nu de regering de verantwoordelijkheid om de onrealistische begroting te wijzigen bij het college heeft gelegd. Hij herhaalde het PALU-standpunt, dat geen enkele wijziging kan worden doorgevoerd zonder de medewerking van de 26 zetels van de NDP, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 25 mei 2019.

Rusland heeft er moeite mee, dat de regering volhardt in een begroting van ongeveer Srd 15.3 miljard. Deze was vorig jaar nog 9.9 miljard. De regering verwacht Srd 13.6 miljard aan ontvangsten, waarvan uit de belasting en niet belastingmiddelen Srd 6.4 miljard. Er is een tekort van Srd 8.7 miljard. Rusland wilde weten wat de laatste realisatiecijfers zijn van het afgelopen jaar. Hij blijft erbij dat het niet realistisch is om een begroting bijna te verdubbelen en dat deze ook gerealiseerd zal worden. Hij stelde voor, dat als er zaken zijn op de begroting die niet gerealiseerd zullen worden dit jaar, waarvan vijf maanden reeds verstreken zijn, die af te voeren.

Sapoen zei, dat er diverse opmerkingen gemaakt zijn over diverse posten die niet realistisch zijn. De regering zou hiernaar moeten kijken om nog te schuiven. Hij plaatste de kanttekening, dat een belangrijk deel van de inkomsten, ongeveer Srd 6.9 miljard, zal moeten komen van leningen. 'Deze gigantische lening is bestemd voor de financiering van een aantal lopende projecten en deels voor nieuwe projecten.'

'Voor de rehabilitatie van de Johan Adolf Pengelluchthaven is er een raming van Srd 857 miljoen, voor uitbaggeren van de Surinamerivier is Srd 90 miljoen begroot, voor wegenaanleg Srd 35 miljoen, volkswoningen 50 miljoen, Dalian voortzetting lening Srd 2,2 miljard, opzet agro-industriepark Srd 266 miljoen.' Het gaat om een aantal grootschalige projecten. Sapoen zei, dat niemand twijfelt aan het belang en noodzaak van een groot deel van de projecten. Gekeken moet worden of de ruim 4.5 miljard extra aan programma's die zijn opgebracht ten opzichte van vorig jaar ook uitgevoerd kunnen worden.

'Zullen al deze bedragen getrokken kunnen worden dit jaar? Dit is van invloed op de begroting en de hoogte van de staatsschuld.' De politicus verwacht concrete antwoorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten