zaterdag 25 mei 2019

Presentatie boek 'Uit de klei van Saramacca' van Stanley Raghoebarsing (K.R. Sing) in Den Haag

Stanley Raghoebarsing presenteert zijn boek 28 mei in Partycentrum Ons Huis, Den Haag

'Uit de klei van Saramacca' is een liefdevol, maar ook zeldzaam openhartig familieportret vanuit de Hindostaans-Surinaamse gemeenschap


Oud-minister Stanley Raghoebarsing presenteert dinsdagavond 28 mei 2019 in Partycentrum Ons Huis, Beatrijsstraat 120 te Den Haag (19.30 uur, inloop 19.00 uur) zijn boek 'Uit de klei van Saramacca'. Er zal een interview zijn met oud gemeenteraadslid Rabin Baldewsing en Raj Mohan treedt op

'Uit de klei van Saramacca' is een Surinaams-Hindostaanse familiegeschiedenis tegen de achtergrond van (post)koloniale ontwikkelingen in Suriname, aldus Boom uitgevers Amsterdam.

‘Wie ik ben en wat ik denk is vanaf 1873 gevormd en gekneed door vier generaties van immigranten en harde werkers. Ik ben gevormd door katholieke scholen en de St. Rosakerk, maar ook door de Hindoe-pandits Haldar, Sahtoe en Raghoebier.’ 
 – K.R. Sing 

Het boek schetst het verhaal van een kleermaker en een onderwijzeres die hun weg door het leven moeten zoeken langs armoede, culturele en religieuze barrières. Nandoe is een ongeschoolde Hindoe van een plantage uit Saramacca, waar zijn voorouders ooit, anderhalve eeuw geleden, als contractarbeiders naartoe kwamen vanuit Brits-Indië. In Paramaribo leert hij Trees kennen, een katholieke vrouw die in bittere armoede leeft. Haar ouders zijn vroeg overleden. Met haar broer heeft ze heftige botsingen over de traditionele cultuur, want ze wil in vrijheid over haar toekomst kunnen beslissen. Nandoe vindt haar aantrekkelijk maar is onzeker, want ze heeft – zo jong nog – een doordachte visie op het leven.

'Uit de klei van Saramacca' is een liefdevol, maar ook zeldzaam openhartig familieportret vanuit de Hindostaans-Surinaamse gemeenschap, die doorgaans zo gesloten is als een oester. Problemen met alcoholgebruik, liefdestrouw en politieke omwentelingen worden zonder taboes benoemd.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de koloniale tijd, de Tweede Wereldoorlog – die paradoxaal genoeg economische voorspoed brengt – en de Surinaamse onafhankelijkheid na 1975. In de jaren tachtig brengt de militaire dictatuur een golf van martelingen en moorden met zich mee. Nandoe en Trees komen voor een levensgroot dilemma te staan: blijven of vluchten?

De auteur baseerde zich voor dit verhaal op circa 600 brieven van de familie, onderzoek in openbare archieven, tientallen interviews en literatuuronderzoek. Hij geeft hiermee een unieke inkijk in de – veelal onderbelichte – geschiedenis van Hindostanen in Suriname in de twintigste eeuw, en daarmee ook in de Nederlandse koloniale geschiedenis.

Over de auteur 
K.R. Sing is het pseudoniem van Stanley Raghoebarsing (Paramaribo, 1956), een bekend Surinaams politicus van de Vooruitstrevende Hervormingspartij. Hij studeerde economie in Tilburg en was van 2000 tot 2010 minister in Suriname in twee kabinetten-Venetiaan. Vanaf 18 juni ligt het boek bij VACO in Paramaribo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten