zaterdag 25 mei 2019

Hooggerechtshof in Brazilië: Discriminatie van lhbt's is strafbaar

Geweld tegen homoseksuelen nog altijd aan de orde van de dag


Het Hooggerechtshof in Brazilië heeft deze week in meerderheid ingestemd met het strafbaar stellen van discriminatie van lhbt's. De maximumstraf op het discrimineren van lhbt's wordt vijf jaar en is vanaf 5 juni gelijk gesteld aan elke andere vorm van racisme. Volgens de rechters is het de hoogste tijd dat lhbt-discriminatie strafbaar wordt. 

Het Braziliaanse parlement praat al vele jaren over een nieuwe wet die lhbt's moet beschermen maar zo'n wet stuit op felle weerstand bij de katholieke en evangelische kerken in Brazilië. En sinds de extreemrechtse president Jair Bolsonaro aan de macht is leek de kans alleen maar kleiner op een wet die de Braziliaanse lhbt-gemeenschap beschermt.

Bolsonaro is sinds enkele maanden president en liet eerder al merken geen geheim te maken van zijn homofobe denkbeelden. Homoactivisten in Brazilië meldden onlangs dat het geweld tegen de lhbt-gemeenschap toeneemt. Uit cijfers van Braziliaanse homo-organisaties blijkt dat geweld tegen homoseksuelen nog altijd aan de orde van de dag is en sinds Bolsonaro is verkozen flink is toegenomen. In 2013 werden minimaal 312 lhbt's om het leven gebracht vanwege hun geaardheid. Vorig jaar lag dat aantal al op 420.

Homo-organisatie Grupo Gay da Bahia (GGB) zegt te vrezen, dat het aantal homomoorden in werkelijkheid nog veel hoger ligt omdat alleen de officieel geregistreerde incidenten meetellen. Nu de nieuwe anti-discriminatierichtlijnen door het Hooggerechtshof van Brazilië zijn aangenomen is de hoop dat de komende jaren het aantal homofobe incidenten zullen afnemen.

'Wij hopen dat het strafbaar stellen van discriminatie van lhbt's zorgt voor meer veiligheid en zien de uitspraak van het Hof dan ook als een eerste stap naar de volledige acceptatie van lhbt's in de Braziliaanse maatschappij', aldus een woordvoerder van GGB in de Braziliaanse media.

(Suriname Mirror/gaysite.nl/emais.estadao.com.br/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten