woensdag 1 mei 2019

VS dreigt met militaire actie in Venezuela

Minister Pompeo dreigt Maduro met oorlog 


- 'President Maduro stond op het punt stond het land uit te vluchten, maar Rusland riep hem op te blijven'
- Cubaanse minister van BuZa Bruno Rodriguez: 'Cuba heeft geen troepen in Venezuela'


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Mike Pompeo noemt militair ingrijpen in Venezuela een optie. Als de onrust in het Zuid-Amerikaanse land aanhoudt, kunnen de Verenigde Staten een militaire interventie starten. 

'Als dat nodig is, dan is dat wat we doen', zei Pompeo tijdens een interview met Fox News over militair ingrijpen.'Toch gaat onze voorkeur uit naar een vreedzame machtsoverdracht.'


Oppositieleider Juan Guaidó riep dinsdag 30 april 2019 op tot een gewelddadige coup. Hij vroeg burgers de straat op te gaan en claimde dat ’de belangrijke personen’ van de legerleiding zijn kant hadden gekozen. Dat bleek achteraf bluf: steeds meer generaals spraken hun steun uit aan zittend president Nicolás Maduro. Die noemde de coup achteraf ’mislukt’.

Pompeo meldde dinsdag dat president Maduro op het punt stond het land uit te vluchten, maar dat Rusland hem opriep te blijven. De Russen hebben dit ontkend en afgedaan als onderdeel van een ’propaganda-oorlog’. Ook Maduro lachte die suggestie weg. Hij prees de ’moed’ van de legergeneraals om de vrede te bewaken.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez heeft herhaald, dat Cuba geen troepen heeft in Venezuela. Hij deed dat na beschuldigingen van die aard van de Amerikaanse president Donald Trump.

Rodriguez noemde de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton 'een pathologische leugenaar' die Trump 'verkeerd informeert'. 'Er zijn geen Cubaanse troepen in Venezuela, en er zijn al evenmin Cubanen die deelnemen aan militaire of veiligheidsoperaties daar. Enkel medisch personeel voor humanitaire missies', twitterde hij.


Trump sneerde eerder via twitter, dat 'als de Cubaanse troepen en milities niet onmiddellijk stoppen met hun militaire en andere operaties om dood en vernieling toe te brengen aan de Grondwet van Venezuela”, aan het eiland “een volledig (...) embargo' zal worden opgelegd, tegelijk met 'sancties van het hoogste niveau'.


(Suriname Mirror/Belga/De Telegraaf/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten