woensdag 1 mei 2019

De Telegraaf: 'OM piekert er niet over in beslag genomen miljoenen euro's uit Suriname terug te geven'

Justitie vermoedt witwasconstructie



Het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Holland piekert er niet over om de bijna twintig miljoen euro die vorig jaar april op Schiphol in beslag is genomen na een vlucht uit Suriname, terug te geven aan het land. Dat laat het OM vandaag, woensdag 1 mei 2019, aan De Telegraaf weten. Het vermoedt witwassen. 

De ongelooflijke hoeveelheid contanten werd door de douane geconfisqueerd op last van het OM. Volgens de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gaat het om een reguliere geldzending. Het zouden euro’s zijn van lokale Surinaamse banken. Het geld zou worden omgewisseld in Amerikaanse dollars. De Surinaamse autoriteiten stellen, dat de bancaire wereld volledig is ontwricht doordat er geen contante dollars meer worden ingevoerd. Dat zou weer grote gevolgen hebben voor de economie.

De baas (governor) van de Centrale Bank in Suriname was in maart met een delegatie in Nederland om te praten over de geldzendingen, maar dat heeft niets uitgehaald. De bank vecht nu de inbeslagname aan en heeft daarvoor de Nederlandse advocaat Aldo Verbruggen van het Amsterdamse kantoor Jones Day ingeschakeld. Die noemt het besluit van het OM om de euro’s vast te houden ’een onbegrijpelijke blunder’. 'Het is een regulier waardetransport, waarvan er eerder talloze zijn geweest. Het is onbegrijpelijk dat het OM nu ineens praat over witwassen.'

Het OM Noord-Holland geeft nu voor het eerst een reactie op het besluit van de Surinaamse bank om de in beslagname aan te vechten en de stevige woorden van Verbruggen.

'Het OM herkent zich niet in de conclusies van de raadsman van de betrokken Surinaamse banken dat met deze inbeslagname een grote blunder zou zijn begaan', aldus woordvoerster Tine Zwiers.

In het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar de herkomst van de miljoenen heeft het OM meerdere rechtshulpverzoeken aan Suriname gedaan. 'In maart 2019 is er vanuit Suriname uitvoering gegeven aan een deel van de rechtshulpverzoeken en vorige week is aanvullende informatie ontvangen die nog bestudeerd zal moeten worden. Daarnaast hebben de Officieren van Justitie meermalen contact gehad met advocaten van betrokken banken', aldus het OM. Het OM wil verder niets zeggen over het onderzoek.

Justitie in Nederland is extra alert nu er steeds meer cocaïne via Suriname naar Nederland wordt gesmokkeld. Er zijn bij controles en invallen enorme partijen contant geld gevonden. Zo werd in een Haagse ’spookwoning’ eind vorig jaar bij een Surinaamse man naast cocaïne en wapens 350.000 euro ontdekt. Begin maart werd bij een nieuwe reeks invallen in dezelfde wijk bijna zeven miljoen euro gevonden. Het OM verdenkt de bewoners van witwassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten