woensdag 1 mei 2019

Kustwacht legt één Chinese hektrawler aan de ketting

Bemanning ontkent dat er gevist is...

De Chinese kapitein en zijn directe vervanger zijn in verzekering gesteld


Kolonel Jerry Slijngard van de Kustwacht bevestigt vanmiddag, woensdag 1 mei 2019, op Starnieuws, dat een Chinese trawler door de Kustwacht afgelopen nacht aan de ketting is gelegd. De Chinese kapitein en zijn directe vervanger zijn in verzekering gesteld. Er is gehandeld op basis van een verzoek van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dat officieel in een mail heeft aangegeven, dat de in totaal zes Chinese hektrawlers geen vergunning hebben en volgens rapportage illegaal aan het vissen waren. 

De boot is nu overgedragen aan de procureur-generaal die een onderzoek zal laten instellen door de politie, zegt Slijngard. Nagegaan moet worden of er illegaal gevist is.

Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief zegt blij te zijn met deze stap van de Kustwacht. 'Wij blijven wel bij ons standpunt dat de boten uit onze wateren moeten. Ze voldoen niet aan de wettelijke voorwaarden zoals bepaald in de Visserijwet. Elke activiteit die ze ontplooien in de visserijsector is illegaal. Deze boten moeten worden verwijderd.'

De boten zijn sinds november vorig jaar in Suriname. Lall benadrukt, dat het vanaf het begin duidelijk is geweest, dat de boten niet voldoen aan de voorwaarden. 'Dan nog zijn ze al maanden hier. Wij merken dat ze toch stiekempjes vissen. Dit is waargenomen door vissers van een trawler', zegt Lall.

Slijngard zegt, dat afgelopen vrijdag de Kustwacht officieel is geïnformeerd dat de Chinese fabrieksschepen illegaal in de Surinaamse wateren vertoeven. Op grond hiervan heeft de Kustwacht opgetreden.

Bij de aanhouding van de boot is door de bemanning ontkend dat er gevist is. Indien er illegaal gevist is, zal dat tijdens het onderzoek blijken. De trawler is na afstemming met de Maritieme Autoriteit Suriname aan de ketting gelegd bij Suzanna's dal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten