woensdag 1 mei 2019

SPSB verbaasd over bericht inzake mogelijke malversaties bij de bank

Bedrijfsjurist Murwin Dubois: 'De informatie berust niet op waarheid'


Met verbazing heeft de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) kennis genomen van het bericht in de Ware Tijd waarin gesuggereerd wordt, dat sprake zou zijn van financiële malversaties bij de bank. Bedrijfsjurist Murwin Dubois zegt vandaag, woensdag 1 mei 2019, op Starnieuws, dat de informatie niet op waarheid berust. 

Intussen heeft de directie van de SPSB de monetaire autoriteiten geïnformeerd over de ontstane situatie. Volgens Dubois bevindt de SPSB zich momenteel in een transformatiefase. In deze fase wordt niet slechts op toegezien dat de bestaande regelgeving, voorgeschreven door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), nauwgezet in acht wordt genomen, maar worden ook interne mechanismen in place gebracht.

'De informatie is daarom op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend te noemen, omdat binnen dit transformatieproces niet alleen de regelgeving in lijn is gebracht met de standaarden van de CBvS, maar ook de mechanismen die malversaties moeten tegengaan reeds in werking zijn. Mijn cliënt is zich er wel bewust van dat de processen in een versneld tempo moeten worden uitgevoerd, gelet op de harde deadlines die gesteld worden door de CBvS.'

Indien er toch onregelmatigheden worden geconstateerd dan zijn er volgens Dubois bepaalde, bij de bankfunctionarissen bekende, procedures die moeten worden gevolgd om onregelmatigheden te rapporteren. 'Ten eerste is sprake van het bankgeheim. Daarnaast is een klokkenluidersregeling afgetekend. Dat bedoelde informatie op dergelijke wijze publiekelijk is gemaakt, waarbij men zich bedient van bankjargon, betekent dat de betreffende klokkenluidersregeling niet is gevolgd of is overgeslagen.'

Dubois licht toe welke stappen de bank ondernomen heeft binnen het transformatieproces waarin de instelling zich nu bevindt.

'Dagelijks vinden rapportages naar de CBvS plaats. Evenals alle andere banken staat de SPSB onder toezicht van de CBvS. MOT-meldingen (Meldpunt Ongebruikelijke Transacties) worden volgens de gebruikelijke procedure gedaan. Periodiek worden on-site inspecties gevoerd door de CBvS. En behalve de Centrale Landsaccountantsdienst heeft de bank een particulier accountantsbureau aangetrokken.'

'Ook levert de SPSB een wezenlijke bijdrage aan externe instituten. Zo wordt full support gegeven aan de National Risk Assessment en Caribbean Financial Action Task Force.' Aangezien er gewag van wordt gemaakt, dat aan de procureur-generaal gevraagd is een onderzoek naar vermeende financiële malversaties binnen de SPSB te plegen, zal de bedrijfsjurist zich namens zijn cliënt schriftelijk wenden tot de procureur-generaal. In bedoeld schrijven zal Dubois eveneens aanvoeren dat de genoemde vermoedelijke misstanden niet op waarheid berusten. Voorts zal hij er ook melding van maken, dat het zijn cliënt ernst is om te doen onderzoeken in hoeverre het mogelijk is geweest dat dergelijke informatie in het publieke domein beland is. Derhalve verneemt de jurist dan ook gaarne van de procureur-generaal of er daadwerkelijk een verzoek tot onderzoek op het parket is gedeponeerd. Indien dit niet het geval is, zal Dubois namens de SPSB op zijn beurt een verzoek tot het doen instellen van een onderzoek naar bedoelde financiële misstanden aan de procureur-generaal richten.

De bedrijfsjurist laat zich niet verleiden tot uitspraken, maar vindt het wel een toevallige samenloop van omstandigheden dat op maandag 29 april bondsverkiezingen zijn gehouden en het nieuwe bondsbestuur zich terstond heeft aangesloten bij de C-47. Informatie over de malversaties werd de volgende dag via de voorzitter van deze vakcentrale publiekelijk gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten