zaterdag 9 maart 2019

Verhoging indirecte belastingen, Curaçao, een van meest voor de hand liggende opties bezuinigingsmaatregelen

Regering moet het gat van 127 miljoen gulden wegwerken


Een verhoging van de indirecte belastingen is op dit moment een van de meest voor de hand liggende opties voor bezuinigingsmaatregelen die op tafel liggen. Geen algemene verhoging, maar selectief op bepaalde producten en diensten. 

De regering-Rhuggenaath van Curaçao, meer specifiek minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, zit in een spagaat: om dit jaar het gat van 127 miljoen gulden weg te werken moeten óf de inkomsten omhoog óf dient er extra bezuinigd te worden óf een combinatie van allebei. Geen van beide ziet het kabinet echter zitten omdat ‘de rek eruit is’, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 9 maart 2019.

Volgens Gijsbertha kan niet veel verder gesneden worden in wat de overheid aan publieke dienstverlening biedt, anders gaat dit daadwerkelijk ten koste van de kwaliteit en het niveau. Het optrekken van de belastingen daarentegen wordt gezien als een ‘ultimum remedium’, een laatste redmiddel.

De regering wil de belastingdruk voor zowel privépersonen als rechtspersonen - burgers en bedrijfsleven - niet opvoeren. Vandaar dat de minister van Financiën nu al aangeeft in dit stadium niet te denken aan het optrekken van de loon- en inkomstenbelasting en evenmin aan een hoger percentage winstbelasting. Dit zijn allebei zogeheten directe belastingen, wat werknemers direct op hun loonstrookje zien en in hun portemonnee voelen.

Winstbelasting wordt alleen betaald áls er winst wordt gemaakt.
Indirecte belastingen zijn belastingen die door overheden op indirecte wijze worden geheven, zoals de omzetbelasting (ob). Deze belastingen zijn indirect in de zin dat ze door een tussenpersoon worden geïnd, de verkoper, die de belasting aan de uiteindelijke betaler doorrekent in de prijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten