zaterdag 9 maart 2019

Plasa Bieu - Curaçao - gaat maandag 11 maart - weer open voor publiek

'Open marktgebouw veranderd in een cultuurfenomeen'


Plasa Bieu, van oorsprong een open marktgebouw in het centrum van de stad, heeft geschiedenis gemaakt als de eerste lokale marktvoorziening, die bovendien na de opening van het nieuwe marktgebouw is veranderd in een cultuurfenomeen door het aanbieden van authentieke lokale gerechten aan zowel eilandbewoners, als -bezoekers. Dat stelt architect Dito Abbad, van Plan’D2 die belast was met de renovatie van het afgelopen week heropende Plasa Bieu, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 9 maart 2019.

Maandag is de markt weer open voor publiek.

'Het economisch belang is aanzienlijk, daar het meer dan dertig werkplaatsen biedt, en een belangrijke afzetmarkt vormt voor lokale landbouw- en veeteeltproducten. Internationaal plaatst het Curaçao op de internationale markt, naast gelijke attracties, zoals in Port of Spain, San José (Costa Rica), Miami, Parijs, Barcelona en Singapore', aldus Abbad.


Hij legt uit, dat vanuit het streven tot een langer behoud en gebruik van het gebouw, Fundashon Marshé de nadruk heeft gelegd op de kwaliteitsaspecten infrastructuur, hygiëne, gezondheid, sfeer en veiligheid.

De architect legt uit:
'De elektra- en ventilatie-installaties zijn volledig vernieuwd. Voor een maximaal hygiëne- en gezondheidspeil is geïnvesteerd in een geheel nieuwe vloer, van dezelfde kwaliteit als toegepast bij het nieuwe ziekenhuis: hygiënisch, duurzaam, en gemakkelijk schoon te houden. Voorts is een gesloten plafond aangebracht ter voorkoming van stofvorming boven de eettafels. De achterkeukens zijn afgesloten tegen ongedierte. Voor een beter verblijfsmilieu is de centrale ruimte voorzien van natuurlijke ventilatie en zoninval door middel van een open nokconstructie in het dak. De luchtkwaliteit is geoptimaliseerd met nieuwe en krachtigere rookafzuigkappen, vrijstaand, dus niet meer hangend, zodat het oude dak behoorlijk ontlast wordt. Ook is de asbesthoudende dakbedekking vervangen door gelijksoortige, maar asbestvrije dakplaten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten