zaterdag 9 maart 2019

Minister Moestadja pakt beantwoording vragen namens regering anders aan - 'Ik herzie mijn gedragslijn'

Mathoera (VHP): 'Wat voor boodschap wordt hiermee aan de samenleving gegeven?'

Belfort (ABOP)→: 'Sommige ministers zijn bang voor het parlement, we moeten niet accepteren dat er geen antwoord wordt gegeven op vragen'


Minister Soewarto Moestadja van Arbeid, tevens coördinator van de regering in De Nationale Assemblee, heeft besloten het beantwoorden van vragen namens de regering, bij afwezigheid van ministers, anders aan te pakken. 'Op grond van mijn recent opgedane ervaring, zal ik wat dat betreft mijn gedragslijn herzien', zei Moestadja donderdag tijdens de openbare vergadering. 

Hij zegt hiermee te willen voorkomen dat beantwoording vanuit de regering wordt ‘gedisharmonieerd’,  zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 9 maart 2019.

Enkele weken geleden had Moestadja bij afwezigheid van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, ontkend dat Glenn Gersie zou worden ontslagen als president van de Centrale bank. Moestadja bestempelde berichten hierover als 'gossip' die door de regering onderzocht zou worden.

Na zijn bekendmaking dat hij zaken anders zal aanpakken, zei VHP-parlementariër Krishna Mathoera dat dit tekenend is voor de geloofwaardigheid van de regering. Dat Moestadja als coördinator nu een voorzichtige houding moet aannemen, is niet vertrouwenwekkend naar de samenleving. 'Wat voor boodschap wordt hiermee aan de samenleving gegeven?', vroeg Mathoera.

Zij wees Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons erop dat die er wel voor moet zorgen dat ministers antwoord geven op vragen als die door het parlement worden gesteld.

Volgens Edward Belfort (ABOP) is Moestadja met 'iets' opgezadeld. 'Nu krijgen we dit. Sommige ministers zijn bang voor het parlement. We moeten niet accepteren dat er geen antwoord wordt gegeven op vragen', aldus Belfort.

NDP-parlementariër Melvin Bouva vindt dat Moestadja duidelijker moet zijn over hoe hij de werkwijze wil herzien. Volgens Bouva is het voorval waarnaar de minister verwijst slechts een incident, dat niet de aanleiding mag zijn voor een structurele wijziging in de communicatie tussen parlement en de regering.

Moestadja zei hierop, dat hij zich zal blijven opstellen als lid van de regering en zijn taak als coördinator zal blijven vervullen. 

'Maar, ook al zou een vraagstuk dringend zijn voor het college, als de desbetreffende minister afwezig is, dan zal ik het college meedelen dat in zulke gevallen maar gewacht moet worden tot die collega aanwezig is om zelf zijn beantwoording te verwoorden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten