zaterdag 9 maart 2019

Minister Moestadja en VS-ambassadrice Karen Lynn Williams spreken over mensenrechten en arbeid

Moestadja maakt ambassadrice duidelijk dat Suriname werkt aan bestrijden kinder- en dwangarbeid en versterking Arbeidsinspectie

(Bro  foto: NII)

 Minister Soewarto Moestadja van Arbeid en de ambassadrice van de VS, Karen Lynn Williams, hebben met elkaar van gedachten gewisseld over politieke issues die betrekking hebben op het vlak van arbeid. Dit gebeurde vrijdag tijdens een beleefdheidsbezoek dat de ambassadrice bracht aan de minister, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 9 maart 2019.

Beide partijen hebben het belang benadrukt van respect van mensenrechten tegen de achtergrond van onmenselijke wreedheid die gepaard gaat met mensenhandel, dwangarbeid en kinderarbeid. De minister memoreerde in dit verband de recente inspanningen van Suriname ter toetreding tot de Forced labour Convention. Hiermee heeft het land een duidelijke politiek statement gemaakt naar de internationale gemeenschap toe, als land dat vastberaden is om gericht beleid en specifieke wetgeving toe te passen tegen mensenhandel en dwangarbeid.

Ten aanzien van kinderarbeid verwees de minister naar het recent onderzoek dat het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO) in opdracht van het ministerie van Arbeid heeft uitgevoerd. Dit onderzoek is tot stand gekomen met medewerking van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Amerikaanse overheid. Het bedoeld onderzoek heeft inzicht verschaft in het voorkomen van kinderarbeid in ons land, met uitzondering van de districten Sipaliwini en Brokopondo. De noodzaak voor nader onderzoek in deze twee districten werd benadrukt.

Ook informeerde de bewindsman de ambassadrice, dat het Nationaal Actieplan Kinderarbeid reeds is samengesteld en spoedig uitgevoerd zal worden. Om schending van mensenrechten op het vlak van arbeid te voorkomen zal de Arbeidsinspectie worden versterkt. Het proces hiertoe is al aangevangen. Het ministerie zal met de ILO en de Amerikaanse overheid nagaan of er mogelijkheden zijn tot technische samenwerking in het streven naar verbetering van de handhavingsfunctie van de Arbeidsinspectie.

De minister bood de ambassadrice twee recent uitgebrachte boeken aan, ‘Arbeid in de pers, na 7 decennia eindelijk modernisering Arbeidswetgeving’ en de tweetalige publicatie ‘Modernisering van de Arbeidswetgeving in Suriname/Modernization of labour legislation in Suriname’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten