zaterdag 9 maart 2019

ECD gaat strenger toezien op prijscalculaties door bedrijven

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Rij- en Voertuigenbelasting wordt op onaanvaardbare wijze afgewenteld op consument


De Economische Controle Dienst (ECD) zal strenger toezicht houden op prijscalculaties door bedrijven, naar aanleiding van klachten dat de Rij- en Voertuigenbelasting op onaanvaardbare wijze  wordt afgewenteld op de consument.

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) meldt vrijdag 8 maart 2019 via het Nationaal Informatie Instituut, dat na de invoering van de belasting een ondernemer ertoe is over gegaan om deze kostenpost door te berekenen in de verkoopprijs. 'Het kan nimmer de bedoeling zijn dat de consument benadeeld wordt, door het onjuist doorrekenen van de Rij- en Voertuigenbelasting bij de kostprijs', zegt het ministerie.

Bedrijven mogen vaste lasten opbrengen, maar de kostprijscalculatie dient op een correcte wijze te gebeuren. Deze minimale procentuele doorberekening moet evenredig verspreid zijn over het hele jaar, aldus HI&T. Via social media had een burger gemeld dat er een extra heffing werd doorgevoerd door een bepaalde ondernemer. De Consumentenkring had eveneens zijn ongenoegen geuit over deze handelingen. De ECD werd erop uitgezonden om dit geval te onderzoeken. De ondernemer plaatste op de prijs van zijn product een extra heffing van Srd 30 voor rij- en voertuigenbelasting. Toen de ECD-medewerkers ter plekke arriveerden was de extra heffing reeds verwijderd door de ondernemer. Hem werd aangezegd de correcte kostprijscalculatie toe te passen.

De ECD zal via de aankoopbonnen van de winkeliers en andere bedrijven streng nagaan in hoeverre de verkoopprijs voor de consumenten juist is en de winstmarge niet is overschreden.

Consumenten en ondernemers die hebben geconstateerd dat er een extra heffing van de Rij -en Voertuigenbelasting op de aankoopbon is, of onredelijke prijsverhogingen hebben opgemerkt, mogen dit melden aan de afdeling Consumentenzaken en/of de Economische Controle Dienst via 402080 toestel 1053, 1218 of 1066, het verkort nummer 1940 of whatsappen naar +5978586256.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten